• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poplave se nisu mogle izbjeći?

Autor SRNA

Direktor sarajevskog Instituta za hidrotehniku Tarik Kupusović rekao je Srni da se majska katastrofa uzrokovana poplavama nije mogla izbjeći, ističući da se u narednom periodu treba uzeti u obzir klimatske promjene i sve što one donose.

 Poplave se nisu mogle izbjeći? Izvor: Vedran Ševčuk, MONDO

Izvor: Vedran Ševčuk, MONDO

Kupusović je naveo da se rizici od poplava jedino mogu smanjiti sistemom akumulacija uz pasivne mjere, nasipe, pripremljene službe civilne zaštite i sve subjekte u sistemu.

"Poplave su na pojedinim izmjerenim mjestima najveće u posljednjih 120 godina", rekao je Kupusović, dodavši da kada je riječ o rijeci Savi, vodeni nivo viši za 140 centimetara od mjerenja koja su započeta 1900. godine.

Kupusović je kao uzroke visokih voda i bujica naveo degradaciju životne sredine koja uključuje sječu šume, ostavljanje divljih deponija na obalama rijeka, nelegalnu gradnju na nestabilnim terenima, kao i siromaštvo građana koje je izraženo u periodu nakon 90-tih godina prošlog vijeka.

Prema njegovim riječima, iz tog začaranog kruga mora se izaći proaktivno, koristeći raspoložive resurse, i to ne zarad profita već radi interesa građana.

"Obilne padavine su posljedica ciklona koji se rijetko javlja i koji je bio nad sjeveroistočnim dijelom BiH, te Srbije i Hrvatske", rekao je Kupusović.

Kupusović je, tokom današnje javne tribine u Doboju, koja je organizovana u okviru programa "Budi u toku - legislativa u sistemu zaštite od poplava", procijenio da u narednom periodu usljed klimatskih promjena može doći i do scenarija sa mnogo katastrofalnijim posljedicama.

"Klimatske promjene su realnost sa kojom se moramo suočiti u svim sektorima", istakao je Kupusović, dodavši da niko ne zna šta će biti za 10 do 20 godina, jer su sve dosadašnje kalkulacije do 90-tih bile na bazi mjerenja bez klimatskih promjena.

On je naveo da se radi ozbiljan projekat na nivou bazena rijeke Dunav, kao i podprojekat rijeke Save kako bi se takve stvari preduprijedile.

Kupusović je na primjeru Miljacke u Sarajevu ukazao na lošu sinhronizaciju, čiji uzrok nije međuentitetska saradnja.

Prema njegovim riječima, vodeni talas Miljacke je bio niži u odnosu na period od prije pet do šest godina, ali usljed prebacivanja nadležnosti za rukovođenjem brane na Bembaši, koja je nastala tokom 60-tih godina prošlog vijeka, dio Baščaršije je potopljen.

Današnju javnu tribinu u okviru programa "Budi u toku - legislativa u sistemu zaštite od poplava", organizovala je dobojska nevladina organizacije "Topeer".

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE