• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Ako smene Dulića, pada Vlada

Rezolucija SRS o Kosovu i EU služi isključivo za unutrašnji politički obračun u Srbiji. Danas bih potpisao SSP da mi ga ponude.

 Tadić: Ako smene Dulića, pada Vlada Izvor: MONDO

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da će na eventualno smenjivanje predsednika Skupštine Olivera Dulića Demokratska stranka odgovoriti obaranjem Vlade Srbije.

On je ocenio da rezolucija SRS o Kosovu i EU služi isključivo za unutrašnji politički obračun u Srbiji i da ne brani teritorijalni integritet Srbije.

Predsednik je rekao da bi danas potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom da se Srbiji da takva ponuda, kao i da on na to ima prava.

U vladajućoj koaliciji u sredu je otvorena kriza pošto su poslanici radikala, socijalista i Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije izglasali da se u dnevni red sednice parlamenta uvrsti predlog rezolucije Srpska radikalne stranke o odnosima sa EU.

Predsednik parlamenta Oliver Dulić, funkcioner DS-a, odredio je pauzu dok se vlada ne izjasni o predlogu. Vlada, u kojoj većinu ima Demokratska stranka, ima sednicu danas u 13 sati.

U sredu tokom popodneva kabineta predsednik i premijera Srbije razmenili su, putem medija, nekoliko saopštenja.

Tadićev kabinet je poručio da nije jasno čemu nova rezolucija kojom se potvrđuje suverenitet zemlje, kada u Ustavu jasno piše da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

Iz kabineta predsednika su odbacili i ideju DSS-a o organizovanju referenduma sa pitanjem "da li ste za ulazak u EU sa Kosovom ili bez Kosova", uz ocenu da je to protivustavno jer "Srbija ne sme ni implicitno da daje do znanja da prihvata bilo kakvu nezavisnost Kosova, što bi učinila postavljanjem tog referendumskog pitanja".

Iz kabineta premijera je odgovoreno da su već usvojena jedna skupštinska rezolucija i odluka vlade i parlamenta kojom se potvrduje integritet te da je na njihovoj izradi radio i Tadićev kabinet.

Iz kabineta Koštunice je poručeno da nova rezolucija treba da se donese jer se "Srbija suočava sa činjenicom da je proglašena jednostrana nezavisnost Pokrajine, da su pojedine zemlje protivpravno priznale ovu lažnu državu, i da je EU kršeći Povelju UN i Rezoluciju 1244 protivpravno poslala misiju Euleks na Kosovo i Metohiju".

Kabinet predsednika Srbije je potom odgovorio da je učestvovao u pisanju dosadašnjih rezolucija koje su definisale platformu tima Beograda za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije i da je svaku od njih Skupštini predložila Vlada Srbije.

"Sada je ponuđena stranačka rezolucija kojoj za cilj nije odbrana integriteta zemlje, odbrana Kosova i Metohije, već se jedino želi blokada evropske perspektive Srbije", smatra kabinet predsednika.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE