• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kejsi: SAD zadovoljne dinamikom priznanja Kosova

SAD su zadovoljne što je do sada toliko zemalja u svetu, uključujući mnoge članice EU, priznalo Kosovo, i očekuju da će uslediti nova priznanja.

 Kejsi: SAD zadovoljne dinamikom priznanja Kosova Izvor: MONDO

Portparol Stejt departmenta Tom Kejsi je na konferenciji za novinare rekao da su SAD, EU i NATO i celokupna međunarodna zajednica godinama radile na pronalaženju rešenja za konačni status Kosova i dodao da se "to sada desilo".

Na pitanje zašto SAD očekuju od Evrope da obezbedi polovinu finansijske pomoći za Kosovo kada je to američka "republika u srcu Evrope", on je rekao da Vašington smatra da je pored očuvanja bezbednosti na Kosovu potrebno da međunarodna zajednica pomogne ekonomski razvoj Kosova.

"Jedna od stvari za koju smatramo da je važna jeste nastavak zalaganja međunarodne zajednice ne samo na očuvanju bezbednosti na Kosovu, što će značiti nastavak prisustva NATO-a, već i u pomaganju naroda i vlade Kosova u procesu ekonomskog razvoja", rekao je Kejsi.

On je dodao da je, kako je to specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari formulisao u svom planu, rešenje statusa Kosova bio jedan od ključnih uslova da se omogući ekonomski razvoj Kosova.

Podsetio je da su mnoge evropske zemlje već najavile da će dati finansijsku pomoć Kosovu.

Kejsi je rekao da se planira da NATO ostane na Kosovu sve dok kosovske institucije ne budu sposobne da same održavaju red.

On je rekao da su američke snage razmeštene na Kosovu u okviru Kfora i podsetio da je obaveza međunarodne zajednice, pre svega UN i NATO-a, da pruži zaštitu i bezbednost na Kosovu.

Upitan koliko je politički mudro toliko vojno prisustvo, on je rekao da je NATO godinama razmatrao obim odgovarajućih snaga za Kosovo i da su u okviru toga razmotreni i svi politički efekti.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE