• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suđenje Stanišiću i Simatoviću počinje 10. marta

Suđenje bivšem šefu SDB Srbije Jovici Stanišiću i bivšem komandantu JSO Franku Simatoviću pred Haškim tribunalom, počeće 10. marta.

 Suđenje Stanišiću i Simatoviću počinje 10. marta Izvor: MONDO

Suđenje bivšem šefu službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i bivšem komandantu Jedinice za specijalne operacije Franku Simatoviću pred Haškim tribunalom, počeće 10. marta uvodnom rečju tužilaštva, saopštio je Haški sud.

Stanišić i Simatović su uhapšeni i prebačeni u Tribunal 2003. godine i obojica su se, pri prvom pojavljivanju pred sudom, izjasnila da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Privremeno puštanje na slobodu Stanišiću i Simatoviću odobreno je 3. decembra 2004, a u Pritvorsku jedinicu su se vratili 11. februara ove godine.

Stanišić i Simatović su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu radi prisilnog i trajnog uklanjanja Hrvata i bosanskih muslimana iz velikih delova Hrvatske i BiH u periodu od avgusta 1991. do decembra 1995. godine.

Među drugim učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu bili su, prema optužnici, Slobodan Milošević, Ratko Mladić, Milan Martić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Željko Ražnatović Arkan i Vojislav Šešelj, stoji u saopštenju za medije Tribunala.

Cilj udruženog zločinačkog poduhvata, po Tužilaštvu, trebalo je da bude postignut putem progona, ubistava, deportacija i prisilnih premeštanja.

Stanišić je bio načelnik Službe državne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije od 31. decembra 1991. do 27. oktobra 1998. godine, dok je Simatović, u periodu za koji ga optužnica tereti, bio komandant Jedinice za specijalne operacije Službe državne bezbednosti.

Optuženi se terete da su planirali, naredili, izvršili ili na druge načine pomagali i podržavali zločine koje su počinile tajne jedinice, koje su samostalno ili u sprezi sa drugim srpskim snagama napadale i preuzimale kontrolu nad gradovima i selima širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prema optužnici, optuženi su pomogli uspostavljanje centara u kojima su naoružane jedinice obučavane i kasnije raspoređivane u specijalne jedinice, koje su uključivale, između ostalih, Crvene beretke, Škorpione, Arkanove Tigrove, "Martićevu policiju", miliciju takozvane Srpske Autonomne Oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem/Srem (SAO SBZS), Jedinice za specijalne operacije (JSO) i Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD).

Optužbe navedene u optužnici obuhvataju ubistva počinjena u Baćinu, Saborskom, Poljanku, Lipovači, Škabrnji, Bruškoj, Dalju i Erdutu u Hrvatskoj, i Bosanskom Šamcu, Doboju, Sanskom Mostu i Zvorniku u Bosni i Hercegovini, kao i ubistvo šest zatvorenika zarobljenih nakon pada Srebrenice, koje su počinili i video zapisom zabeležili pripadnici specijalne jedinice Škorpioni.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE