• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protestne note Zagreba i Beograda BiH

Hrvatska je već uputila, a Srbija namjerava da uputi protestnu notu BiH povodom Zakona o zaštiti domaće proizvodnje.

 Protestne note Zagreba i Beograda BiH Izvor: MONDO

Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija Hrvatske uputilo je protestnu notu Ambasadi BiH u Zagrebu povodom donošenja Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u Parlamentarnoj skupštini BiH.

''Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija Hrvatske oštro protestuje povodom donošenja Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji je direktno usmjeren protiv slobodne trgovine sa Hrvatskom, koja se odvija u skladu od obje zemlje potpisanog Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini – CEFTA'', navodi se u noti.

Ministarstvo podsjeća na notu Ambasade Hrvatske od 25. februara, kao i na pismo potpredsjednika Vlade Hrvatske i ministra privrede rada i preduzetništva Damira Polančeca od 28. aprila, te pismo ministra spoljnih poslova i evropskih integracija Gordana Jandrokovića od 5. maja u kojima je argumentovano ukazano na štetnost donošenja protekcionističkog i diskriminacionog zakona kojim BiH krši odredbe preuzete pristupanjem CEFTI.

Kako se navodi, Hrvatsku posebno brine činjenica da BiH nije uzimala u obzir relevantne argumente i činjenice koje govore o neopravdanosti uvođenja zaštitinih mjera, te nije poštovala CEFTA-om propisanu proceduru o potrebi prethodnih konsultacija sa zemljom na koju se privremene mjere zaštite domaćeg tržišta mogu primijeniti.

"BiH je takvim neprimjerenim postupanjem dodatno iskazala nepoštivanje preuzetih međunarodnih obaveza prema susjednoj zemlji, koja pruža veliku podršku BiH na brojnim područjima saradnje, kako bilateralne tako i međunarodne", stoji u hrvatskoj noti.

Predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je danas da usvajanje Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u Bosni i Hercegovini predstavlja direktno kršenje CEFTA sporazuma i da će njegova primjena smanjiti spoljnotrgovinsku razmenu Srbije i suficit u trgovini sa BiH.

Bugarin je, u okviru sastanka predsjednika komora bivših jugoslovenskih republika i zemalja CEFTA, rekao novinarima da će tim povodom biti upućena protestna nota BiH.

"Mi ćemo uputiti i protestnu notu jer se problemi koji su nazvani prekomjeran uvoz hrane iz Hrvatske i Srbije rješavaju bilateralnim razgovorima, a ne donošenjem takvih odluka", istakao je on.

Predsjednik Komore je podsjetio da taj zakon predviđa uvođenje carina na poljoprivredne i prehrambene proizvode iz Srbije i Hrvatske, zbog čega srpski proizvodi na tržištu BiH ne mogu da konkurišu proizvodima iz EU.

Bugarin je ukazao da polovinu izvoza Srbije u BiH predstavlja izvoz hrane, odnosno oko 230 miliona dolara godišnje, što znači da će uvođenje takvog propisa znatno smanjiti spoljnotrgovinsku razmjenu Srbije i suficit sa BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević potvrdio je Srni da je iz Vlade Republike Hrvatske stigla protestna nota zbog usvajanja Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u BiH.

''S druge strane, najvjerovatnije, veoma brzo, biće pokrenut i zahtjev prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) da blokira proces pristupanja BiH u članstvo ove međunarodne organizacije'', rekao je Zirojević.

On je ponovio svoje upozorenje da će posljedice koje očekuju BiH zbog kršenja odredbi CEFTA-e prihvatanjem Zakona o zaštiti domaće proizvodnje, kojim se predviđa uvođenje carina na proizvode iz Hrvatske i Srbije, imati višedimenzionalni karakter.

''Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ovom trenutku može iznijeti samo neke procjene posljedica na osnovu informacija kojima raspolažemo, ali je sasvim izvjesno da bi te posljedice mogle imati višedimenzionalan karakter'' – rekao je Zirojević Srni.

Predstavnici privrednih komora Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Hrvatske složili su se danas da usvajanje Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u BiH ne doprinosi razvoju trgovine među zemljama regiona i izrazili nadu da neće ni doći do njegove primjene.

Sa pozicije komora, mi smo sve vrijeme bili protiv jednog takvog rješenja, rekao je potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Milan Lovrić ističući da "ima još nekih nada da to bude zaustavljeno".

Predsjednik Hrvatske privredne komore Nadan Vidošević istakao je da je usvajanje zakona "u najmanju ruku bio nepromišljen akt BiH", koji je suprotan duhu CEFTA sporazuma.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić ukazao je da je jedinstven stav svih iz komorskog sistema da BiH nije trebalo na takav način da reaguje u rješavanju problema koji su nastali u robnoj razmjeni među zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE