• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavnički dom o platama u institucijama BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o svim tačkama dnevnog reda. Poslije pauze, izjašnjavanje.

 Predstavnički dom o platama u institucijama BiH Izvor: MONDO

Poslanici iz Republike Srpske zatražili su da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH ne ide na usvajanje po hitnom postupku, već po skraćenoj proceduri kako bi se na njega moglo amandmanski djelovati.

Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić rekao je novinarima u pauzi sjednice da će tražiti da se isprave nedostaci izmjena ovog zakona u smislu visine smanjenja plata različito rangiranih zaposlenika u institucijama BiH.

Istog mišljenja je i poslanik SDA Šefik Džaferović, čiji će Klub, kako je rekao, izvršiti konsultacije kako bi došao do jedinstvenog stava.

Poslanik SDS-a Mirko Okolić izjavio je novinarima da podržava izmjene ovog zakona, ali da on ima manjkavosti, jer je brzo rađen, te da je na njih neophodno uložiti amandmane.

"Riječ je o ovlaštenjima Savjeta ministara BiH o procjeni ugroženosti fiskalne stabilnosti, i ukidanju prava na odvojeni život određenim agencijama koje za to imaju potrebu“, rekao je Okolić novinarima, i dodao da datum njegovog usvajanja u slučaju skraćene procedure neće kasniti toliko da bi imao negativne posljedice.

Poslanik HDZ-a 1990 Martin Raguž smatra da sa izmjenama ovog zakona treba ići po hitnom postupku i da nema razloga ići u veliku raspravu.

"Možemo usput korigirati da smanjenja budu znatno veća za one koja imaju veća primanja. Mislim da je s obzirom na ishod razgovora u Beču krajnje vrijeme za odluke svih institucija i državnih i entitetskih kako bi mogli partner MMF-u izbjegli mogućnost finansijskog kolapsa“, rekao je Raguž novinarima.

Izmjenama ovog zakona u periodu trajanja aranžmana sa MMF-om od 2009 do 2012. godine zaustavljeno je povećanje izdataka za plate po svim osnovama, a stvoreni su i uslovi za smanjenje regresa zaposlenim u institucijama u BiH.

Prema setu mjera koje je prošle sedmece donio Savjet ministara BiH, koje prate ovaj zakonski prijedlog biće smanjena primanja funkcionera, državnih službenika i zaposlenika na državnom nivou čime će biti ostvarene dogovorene uštede od 40 miliona KM na godišnjem nivou u skladu s ispunjavanjem zahtjeva koji je MMF postavio za zaključivanje stendbaj aranžmana sa BiH. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE