• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U jami Bahtijevica pronađena tri skeleta

U jami Bahtijevica kod Širokog Brijega do sada su pronađena tri, a očekuje se pronalazak još dva skeleta, najvjerovatnije srpskih žrtava.

 U jami Bahtijevica pronađena tri skeleta Izvor: MONDO

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Čarls Ingliš i predstavnici Instituta za nestale osobe BiH (INO) i Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) prisustvovali  su danas ekshumaciji jame Bahtijevica, Opština Široki Brijeg.

Prema informacijama sa kojim raspolaže INO, u jami Bahtijevica dubokoj preko 90 metara, do sada su pronađena tri skeletna ostataka ljudskog potrijekla, s tim da se očekuje pronalazak još dva tjelesna ostatka.

Takođe, pronađeni su dijelovi odjeće prekrivene određenim slojem naslaga koje su se vremenom taložile, a žrtve u jami, prema informacijama INO-a, povezane su s ratnim događanjima iz avgusta 1992. i početka 1993. godine.

U izjavi za novinare predsjedavajući Kolegijuma INO Milan Bogdanić je rekao da je na osnovu informacija Sipe utvrđeno da se na navedenoj lokaciji nalaze skeletni ostaci ljudskog porjekla koji bi mogli pripadati žrtvama prošlog rata, kao i da se sa ekshumacijom počelo 16. juna ove godine.

Bogdanić je istakao da o identitetu žrtava ne može ništa govoriti do utvrđivanja DNK-a metodom i konačne identifikacije, kao i daa će nakon ekshumacije iz jame Bahtijevica žrtve, na osnovu pretpostavljenog identiteta, biti prevezene u Centar za obdukciju i identifikaciju u Nevesinju.

On je dodao kako su do sada u krugu ovih područja pronađene još dvije masovne grobnice.

Riječ je o masovnoj grobnici Rimski bunar, Goranci kod Mostara u kojoj je 2007. godine ekshumirano 17 tijela žrtava od kojih je 16 identifikovano, a riječ je o pripadnicima bošnjačke nacionalnosti, poznatoj grupi "Vranica".

Po njegovim riječima, u toku je ekshumacija iz jame Radača, takođe na području Goranaca, a koja je započela u julu 2008. godine.

U jami Radača, po Bogdanićevim riječima pronađena je jedna kost ljudskog porjekla.

Bogdanić je rekao da je jama Bahtijevica 414 masovna grobnica koja je ekshumirana nakon ratnih sukoba u BiH, a 27 jama kao masovna grobnica iz koje se vade tijela žrtava.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE