• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosna ponovo prijeti, klizišta u Banjaluci

Autori mondo.ba Autori Agencije

Vodostaj rijeke Bosne premašio je za više od 50 centimetara kotu redovne odbrane od poplava i još nije dostignut nivo za preduzimanje mjera za vanrednu odbranu, izjavio je Dragan Vasilić iz Gradskog štaba za vanredne situacije.

 Bosna ponovo prijeti, klizišta u Banjaluci Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Vasilić je nakon sastanka Gradskog štaba izjavio novinarima da je odsjek lokalne Civilne zaštite zadužen da pozove predsjednike i povjerenike gradskih mjesnih zajednica, predsjednike zajednica etažnih vlasnika radi organizovanja i angažovanja građana na ličnoj i zaštiti materijalnih dobara.

"Pozvani su rukovodioci državnih institucija i javnih ustanova na području grada Doboja da preduzmu aktivnosti u skladu sa odgovarajućim planovima za vanredne situacije", istakao je Vasilić.

On je naveo da su direktori i vlasnici privatnih preduzeća pozvani za pružanje pomoći kada je riječ o mobilizaciji materijalno-tehničkih sredstava za eventualno nadolaženje vode.

Vasilić je rekao da od nadležnih organa BiH i Republike Srpske potražuje infomacije o hidrometeorološkom stanju i postupanju u ovakvim uslovima.

Šef Odsjeka civilne zaštite u Doboju Milko Vidaković rekao je da je, prema informacijama kojima raspolaže, rijeka Bosna uzvodno od grada Doboja, na području federalnih opština Maglaj, Zavidovići, Žepče, Zenica do Visokog, u svom koritu i da trenutno ne prijeti opasnost.

Problem za grad predstavljaju rijeke Spreča i Usora. "Vodostaj rijeke Spreče veći je nego tokom majskih poplava, dok je Usora visoka usljed velikih padavina i poplava na prostoru Teslića", istakao je Vidaković.

Dodatan problem predstavljaju i velike količine padavina, ukazao je Vidaković navodeći podatke Republičke uprave Civilne zaštite prema kojima je juče na području grada Doboja palo od 60 do 80 litara vode po metru kvadratnom dok se danas očekuje količina od 20 do 40 litara.

Vidaković je naveo da raspolaže informacijama da je od bujičnih riječica poplavljen dio prigradskog naselja Bare, kao i pojedine kuće u prigradskiom naselju Poljice i pojedinim naseljima na stanarskom području.

Bujične riječice u pojedinim mjesnim zajednicama prekinule su putne komunikacije.

Redovna visina kote od odbrane poplava u Doboju iznosi tri metra, a vanredna 4,5 metara.


U Banjaluci su se usljed obilnih padavina izlile bujične vode i aktivirala su se klizišta na širem području grada. Najugroženija su naselja Starčevica, Mejdan, Ada, Debeljaci i Vrbanja, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Bez struje su ostala naselja Starčevica i Mejdan, te dijelovi naselja Rebrovac, Ada, Debeljaci i Borik.

Zbog porasta vodostaja rijeka Vrbasa i Vrbanje, koje su premašile kote vanredne odbrane od poplava, Gradski štab za vanredne situacije Banjaluke i jedinice Civilne zaštite izdale su upozorenje građanima da preduzmu mjere zaštite imovine i dalje prate stanje na terenu.

"Upozoravamo stanovništo Banjaluke da zbog obilnih padavina i porasta vodostaja rijeka Vrbasa i Vrbanje, koje su premašile kote vanredne odbrane od poplava, postoji opasnost od njihovog izlivanja u priobalnim dijelovima", navedeno je u upozorenju.

Gradski štab za vanredne situacije Banjaluke poziva građane da redovno prate stanje na terenu i upozorenja organa Civilne zaštite, te blagovremeno preduzmu potrebne mjere na zaštiti imovine, odnosno sklone na sigurno pokretna materijalna dobra i prate stanje na terenu.

Mićić: Semberiji prijete nove poplave

Štab Civilne zaštite Bijeljina formirao je pet jedinica za spasavanje na vodi i uputio ih na najkritičnija mjesta nakon olujnog nevremena praćenog kišom koje je na području Semberije najveće probleme pričinilo mještanima Janje, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Mićić je novinarima nakon sjednice Štaba Civilne zaštite Bijeljina rekao da Semberiji prijete poplave jer se rijeka Janja izliva i u Staroj i Novoj Janji.

"Mobilisali smo ove jedinice, formirali smo pet timova koji će dežurati na mjestima na kojima je neophodno", istakao je on.

Prema njegovim riječima, opasnost u ovom trenutku ne predstavljaju velike rijeke Drina i Sava jer je njihov vodostaj nizak.

"Realna opasnost je rijeka Janja čije korito nije dovoljno da bi mogla da istekne voda, i ona se razliva. Velika količina vode dolazi iz pravca
Ugljevika gdje još pada kiša, a problem je jer ova rijeka ne može brzo da pređe u rijeku Drinu", rekao je Mićić.

On je naveo da dio rijeke Janje ponovo teče kroz novi kanal koji je napravljen kroz Modran i prolazi kroz grad te je već izlio obodni podmajevički kanal i potapa dio Obarske.

"Pet ekipa je upravo na tim kritičnim pravcima a počeli smo odmah sa punjenjem vreća. U Janju smo poslali i 100 pari čizama, 50 lopata, kamione sa pijeskom i neophodne mašine", rekao je Mićić.

On je naveo da su potoci i bujične vode pričinili probleme u Dragaljevcu i Donjoj Čađavici, gdje se voda izlila i na magistralni put zbog čega se saobraćaj otežano odvija prema Brčkom. Mićić je rekao i da je u prekidu put prema Zvorniku kod Čelopeka.

U strahu od novih poplava, brojni stanovnici BiH proveli su besanu noć, čekajući da kiša prestane. Prema prognozama meteorologa prestanak padavina na području Banjaluke možemo da očekujemo tek u petak, 8. avgusta.

"Danas i sutra Banjaluku očekuju povremeni pljuskovi, koji ne bi trebali da budu jakog intenziteta. Prestanak padavina očekuje nas u petak, dok sunčano vrijeme možemo očekivati tek za vikend", rekao je za MONDO dežurni meteorolog Hidrometeorološkog zavoda RS Draško Rudan.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE