• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Al Kaida napada RS i FBiH?

Pripadnici Al Kaide u BiH pripremaju napade u svim većim gradovima RS i FBiH, po ugledu na masakr u Mumbaiju, piše banjalučki "Fokus".

 Al Kaida napada RS i FBiH? Izvor: MONDO

Dobro obaviješten izvor ovog lista blizak istražnim organima BiH naveo je da su do ovih saznanja došli i priupadnici Sipe i to na osnovu dokumenata, zapisnika, pa čak i NATO dokumenata koje su ilegalno posjedovali službenici nekoliko humanitarnih organizacija na području FBiH.

Kako tvrdi, ove materijale pripadnici Sipe pronašli su među dokumentacijom u nekim humanitarnim organizacijama, kojima je, po preporuci Savjeta bezbjednosti UN i Stejt departmenta zabranjen rad, zbog veza s međunarodnim terorizmom, poput "Al Haramain", "Al Ibrahim Foundation", "Humanitarian Aid Staff of Iranian People's", "Iranian Red cresent" i drugih. Ono što je posebno zabrinjavajuće, navodi sagovornik "Fokusa", jeste podatak da se većina službenika zabranjenih humanitarnih organizacija i danas slobodno šeta po Sarajevu.

"Posebnu dozu straha kod službi bezbjednosti izazvali su posebni, rukom pisani planovi, koji opisuju zauzimanje i opsadu gradova u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, slično napadu u Mumbaiju. Sljedeća meta je Balkan i ciljevi u EU, a akcije u BiH, prema ciljevima napada, po svemu sudeći imaju za osnovu da ojačaju poziciju braće, bosanskih muslimana, i ujedno da pošalju jaku poruku o moći islamskih terorista bilo gdje", tvrdi izvor "Fokusa".

Islamski teroristi su planirali slanje desetak autobusa u sve veće gradove BiH: Livno, Tomislavgrad, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Banju Luku, Prijedor, Bijeljinu, Brčko, Višegrad, Trebinje i Neum. U svakom autobusu nalazilo bi se po desetak do zuba naoružanih islamskih terorista, koji bi imali zadatak da nanesu što veće civilne žrtve, uz zauzimanje glavnih objekata u gradovima.

Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala kaže da se planovi koji su pronađeni u Sarajevu, Zenici i Travniku detaljno analiziraju trenutno stanje u BiH i planiraju terorističke napade, čak i prema NATO snagama u Sarajevu. Napadi imaju za cilj jak psihološki šok i strah kod civilnog stanovništva uz velike civilne žrtve.

"Riječ je o posljednjoj doktrini brzih, ali snažnih terorističkih napada, koje je zapravo osmislio dr Ejman al Zavahiri, drugi čovjek Al Kaide, koji u posljednje vrijeme intezivno, putem Interneta, komunicira sa "spavačima" u BiH", navodi Galijašević, naglasivši da u prilog ovoj tvrdnji ide i niz drugih detalja, poput puštanja na slobodu prvog obavještajca odreda "El mudžahedin", Ejmana Avada.

Drugi član Tima Domagoj Margetić tvrdi da su nadležne vlasti u FBiH krajem prošle godine dobile jasne signale iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica da dvojica tamošnjih stanara - Karaj Kamel bin Ali, poznat kao Abu Hamza, i Mirsad Bektašević intenzivno planiraju terorističke napade u BiH. Upozorenje nadležnima poslao je izvjesni Ramiz Agušević, takođe zatvorenik u Zenici. Njegovo upozorenje, tvrdi Margetić, završilo je na dnu jedne od ladica radnog stola ministra bezbjednost BiH, Tarika Sadovića.

Profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti dr Darko Trifunović upozorio je da nova američka administracija nezaustavljivo srlja u nove greške. Da je na pomolu novi brak s Al Kaidom, govori i činjenica da je, kako tvrdi Trifunović, američki predsjednik, Barak Obama, nedavno iz Gvantanama pustio dokazanog teroristu Ahmeda Zuhaira Handalu, te da je izričito zatražio obustavu postupka protiv Saudijske Arabije, koja se pred sudom u Vašingtonu vodi po tužbi porodica žrtava 11. septembra 2001. godine.

"Sve se to odražava i na BiH, koja je i devedesetih godina bila teren za američke eksperimente s Al Kaidom. Nema sumnje da se u BiH pripremaju napadi, a mi smo već godinama ukazivali na obuku islamskih terorista, što su nadležne vlasti uporno odbacivale i tvrdile da u BiH uopšte nema Al Kaidinih boraca", podsjetio je Trifunović.

Željka Kujundžija, portparol Sipe, rekla je "Fokusu" da Agencija nema komentara o napadu Al Kaide u BiH.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE