• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kurkulas: Ustavna reforma nije uslov za EU

Ustavna reforma u BiH nije direktan uslov za proces evropskih integracija, ali je važan cilj reformi, izjavio Dimitris Kurkulas.

 Kurkulas: Ustavna reforma nije uslov za EU Izvor: MONDO


"Ustav BiH treba da dobije amandmane da bi bio kompatibilan sa zakonodavstvom EU po pitanju ljudskih prava, ali i da bi se obezbijedilo da sistem vlasti omogući BiH da ispuni svoje obaveze kao članica EU", rekao je Šef delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas.

On je naveo da bi BiH mogla podnijeti kandidaturu nakon što pokaže dobre rezultate u primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i u sprovođenju proiritetnih reformi.

"Kredibilitet BiH, kao pouzdanog partnera, ozbiljno je narušen usvajanjem zakona koji su u suprotnosti sa međunarodni obavezama, kao što je nedavno usvojeni Zakon o zaštiti domaće proizvodnje, i u suprotnosti su sa duhom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i regionalne saradnje", istakao je Kurkulas za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, svim političkim predstavnicima u BiH dato je objašnjenje u čemu su ti zakoni problematični i naznačeno im je da postoje drugi pravni načini rješavanja pitanja poljoprivrednih proizvoda, ali ti savjeti nisu uzeti u obzir.

Kurkulas je istakao da je usvajanje seta zakona u vezi sa liberalizacijom viznog režima korak naprijed, što Evropska komisija pozdravljamo, te dodao da bi BiH trebalo da ispuni i ostale uslove za pozitivnu ocjenu.

Kurkulas je izrazio očekivanje da će vlasti u BiH do kraja godine učiniti napredak u prioritetima reformi, uključujući viznu liberalizaciju, usvajanje zakona na nivou BiH o popisu, o javnim nabavkama, antikorupcionih zakona, akcionog plana i strategije protiv korupcije, imenovanje direktora Direkcije za evropske integracije, ubrzanje ratifikacije IPA sporazuma.

"To su samo neke od stvari za koje očekujemo da ih BiH ispuni ne do kraja godine, nego u narednih nekoliko sedmica. Lista prioriteta reformi na njenom evropskom putu, koji tek treba da se realizuju, mnogo je duža", poručio je Kurkulas.

Odgovarajući na pitanje kako će odluke visokog predstavnika da poništi zaključake Narodne skupštine RS o prenošenju nadležnosti sa RS na BiH i smjene neke policijske službenike uticati na evropski put BiH, Kurkulas je rekao da svako nastojanje da se ponište reforme koje se odnose na evropske procese predstavlja dodatnu prepreka u evrointegracionom procesu.

"Svi politički lideri moraju da se usaglase oko reformi u vezi sa pristupom EU i da svoje legitimne političke nesuglasice odlučno drže daleko od evropskih integracija. Na taj način su ostale zemlje u regionu uspjele da steknu članstvo u EU", naveo je Kurkulas.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE