• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Namještanje tendera u "Poštama RS"?

Specijalno tužilaštvo RS istražuje kako su i zašto „Pošte Srpske" namjestile nekoliko tendera za prevoz novca i drugih vrijednosnih pošiljki

 Namještanje tendera u "Poštama RS"? Izvor: MONDO

Specijalno tužilaštvo RS pokrenuće istragu protiv odgovornih u Javnom preduzeću „Pošte Srpske" zbog brojnih malverzacija i kršenja Zakona o javnim nabavkama BiH! Tužilaštvo se posebno zanima za famozni tender za praćenje vrednosnih pošiljki, koji je u protekle dvije godine više puta poništavan, piše "Press RS".

Prema saznanju ovog lista iz dobro obavještenih izvora, istraga bi trebalo da bude pokrenuta na osnovu prijave koja je nedavno stigla u Specijalno tužilaštvo RS, u kojoj su navedeni brojni primjeri kršenja zakona prilikom javnih nabavki, koje su, u proteklih nekoliko godina, vršene u ovom preduzeću.

Predsjedavajući Kancelarije za razmatranje žalbi BiH u Agenciji za javne nabavke BiH Amir Pilav potvrdio je za Press RS da je ta kancelarija u protekle dvije godine u nekoliko navrata poništila tender za praćenje vrijednosnih pošiljki, jer je utvrđen niz nepravilnosti u procesu biranja najboljeg ponuđača. On, međutim, nije želio da precizira o kakvim nepravilnostima je riječ.

Famozni tender za praćenje vrednosnih pošiljki, koji je prvi put raspisan u maju prošle godine, Agencija za javne nabavke BiH je poništila čak četiri puta zbog neregularnosti u tenderskoj proceduri. Problem je bio što su „Pošte Srpske" posao dale firmama koje nisu ispunjavale potrebne uslove. Da stvar bude još interesantnija, prošlog mjeseca ovaj tender je raspisan po peti, „jubilarni" put.

Izvori Pressa RS iz „Pošta Srpske" kažu da su na prethodnim tenderima posao praćenja vrijednosnih pošiljki dobile agencije za zaštitu „Centurion" iz Bijeljine i „Alarm vest" iz Mostara, iako nijedna od njih u to vrijeme nije ispunjavala sve uslove za obavljanje te djelatnosti.

"Na prvom tenderu, u maju 2007. godine, prijavilo se nekoliko agencija, među kojima su bili „Centurion" i „Sektor sekjuriti" iz Banjaluke, koji je dostavio najbolju ponudu i u to vrijeme bio jedini opremljen za obavljanje te djelatnosti. Uprkos tome, posao je dodeljen „Centurionu", ali je Kancelarija za razmatranje žalbi poništila tender i naredila da se on ponovi", kažu izvori Pressa RS.

Sagovornici lista kažu da je, uprkos poništavanju tendera, rukovodstvo „Pošta Srpske" posao praćenja vrednosnih pošiljki, ipak, dodijelilo „Centurionu" s kojim je potpisan ugovor do završetka tenderske procedure i izbora najpovoljnijeg ponuđača.

"Apsurdno je što je i takav, privremeni aranžman sklopljen sa „Centurionom". Ta agencija dostavila je ponudu prema kojoj za svoje usluge traže 500.000 KM. Ponuda „Sektor sekjuritija" bila je čak 100.000 KM manja, ali to nije bilo dovoljno da dobiju posao. Štaviše, „Pošte Srpske" su „Centurionu" plaćale godišnje čak 700.000 maraka za praćenje vrijednosnih pošiljki. Najgore je što su i naredna dva tendera poništena, a posao je „privremeno" dodeljen bijeljinskoj agenciji", ističu sagovornici Pressa RS.

Krajem prošle godine, „Pošte Srpske" su na četvrtom tenderu posao dodelile agenciji „Alarm vest" iz Mostara, ali je Agencija za javne nabavke BiH poništila i taj tender, jer je utvrdila brojne nepravilnosti. Uprkos tome, s mostarskom agencijom je potpisan „privremeni ugovor".

"Posljednji tender raspisan je prošlog mjeseca, a jedan od ključnih uslova jeste da preduzeće koje konkuriše za posao obezbjeđenja vrijednosnih pošiljki mora da ima 18 blindiranih vozila. Interesantno je da je agencija „Alarm vest" donedavno imala svega tri takva vozila, ali je neposredno prije otvaranja tendera nabavila još 15, tako da sada imaju tačno onoliko koliko je potrebno da bi dobili posao. Oni su ponovo dobili privremeni ugovor, iako je i na ovom (petom tenderu) najpovoljniju ponudu dao „Sektor sekjuriti". Oni su tražili 268.620 KM, a „Alarm vest" 330.014 KM", ističu sagovornici Pressa.

Direktor „Pošta Srpske" Jasminka Krivokuća prokomentarisala je tvrdnje da su neki tenderi koje je raspisalo ovo preduzeće bili namješteni, ali je nešto kasnije tražila autorizaciju, da bi na kraju izjavu povukla, pravdajući se da ne može da da komentariše ova saznanja jer se nalazi na službenom putu.

Ni u agenciji „Sektor sekjuriti", koja je čudnim odlukama rukovodstva „Pošta Srpske" najviše oštećena na prethodnim tenderima, nisu željeli da komentarišu cijeli slučaj.

Vlasnik firme „Alarm vest" Mirsad Ćatić takođe je bio nedostupan za komentar.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE