• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić: Dodik ugrozio prudski proces

Predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra da je premijer RS Milorad Dodik svojim djelovanjem ugrozio i doveo pred krah cijeli "prudski proces".

 Tihić: Dodik ugrozio prudski proces Izvor: MONDO

"Proces je ugrožen onog momenta kada ga je neko od nas trojice ugrozio, a moje mišljenje jeste da ga je ugrozio Dodik", kazao je Tihić novinarima.

On je još jednom potvrdio da neće prisustvovati sastanku Dodika i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, kao i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji bi danas popodne trebalo da se održi u zgradi Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

Tihić kaže da je osnovni razlog zbog koga se neće odazvati sastanku složena politička situacija koju su uzrokovali predstavnici RS predvodjeni Dodikom, kao i njihovo antidejtonsko djelovanje i nepoštovanje odluke visokog predstavnika.

"Neću biti prisutan na ovom sastanku i to možete nazvati sastankom 'prudske dvojke' ", istakao je predsjednik SDA.

On je rekao da ne želi da učestvuje u razgovorima i zbog činjenice da i ono što je "prudska trojka" dosad dogovorila Dodik i njegovi poslanici ne poštuju.

To se pre svega odnosi na dogovoreni okvir ustavne reforme, koji je prošao u Domu naroda BiH, ali je zaustavljen u Zastupničkom domu BiH, rekao je Tihić.

"Sa svoje strane činio sam sve i često bio izložen kritikama zbog spremnosti na dijalog, dogovor i kompromis, te dugo vremena vukao cijeli ovaj proces, uz sve nedostatke", rekao je Tihić.

On je mišljenja i da dalje razgovore o ključnim pitanjima treba voditi u širem kapacitetu, posebno kada je u pitanju ustavna refoma, gde treba uključiti i stranke opozicije.

Tihić je potvrdio da će prisustvovati sjednici Vijeća za implementaciju mira kojoj će prisustovati politički lideri u subotu i delegacija amričkog Kongresa.

Posljednji sastanak "prudske trojke" održan je u Banjaluci u krnjom sastavu, jer mu nije prisustvovao Tihić.

Dodik, Tihić i Čović su pred kraj prošle godine postigli sporazum u Prudu, kod Odžaka, dogovorivši prioritete rješavanja važnih pitanja za BiH na njenom evropskom putu.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE