• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sastanak krnje trojke "na brzaka"

Dodik i Čović održali polučasovni sastanak sa visokim predstavnikom. Tihić odbio da dodje u prostorije OHR-a u Sarajevu.

 Sastanak krnje trojke "na brzaka"  Izvor: MONDO

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a Dragan Čović i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko okončali su sastanak u Sarajevu nakon samo pola sata jer na planirani nastavak razgovora "prudske trojke" ponovo nije došao lider SDA Sulejman Tihić, javlja dopisnik Srne.

Dodik i Čović su izrazili žaljenje zbog nedolaska Tihića, a Čović je novinarima najavio sastanak osam lidera političkih stranaka iz BiH u nedjelju u Mostaru, uoči zasjedanja Savjeta za implementaciju mira u BiH koji će se održati u ponedeljak.

On je rekao i da će tražiti što skorije zasjedanje Parlamentarne skupštine BiH na temu ekonomska situacija u BiH i stendbaj aranžmana sa MMF-om.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocijenio je da je "prudski proces" u delikatnoj fazi i da se moraju istražiti nove mogućnosti kako nastaviti dijalog između tri konstitutivna naroda u BiH.

Incko je istakao da je neophodno proširiti osnovu i istražiti nove polazne tačke, što je i bila jedna od tema današnjeg razgovora sa liderom SNSD-a i HDZ-a, saopšteno je iz OHR-a.

On je izrazio žaljenje što lider SDA Sulejman Tihić nije prisustvovao sastanku, dodavši da u potpunosti poštuje njegovu odluku, ali i da dijalog nema alternativu, čak i u najtežim okolnostima.

Iz OHR-a napominju da je visoki predstavnik pozvao lidere tri stranke na sastanak, nakon što su premijer RS Milorad Dodik i predsjednik Srbije Boris Tadić potvrdili 22. juna svoju opredijeljenost teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

Visoki predstavnik u BiH istakao je da političari iz BiH moraju početi da rade na način koji će donijeti konkretan napredak BiH i dovesti je bliže EU i upozorio da se uprkos aktuelnim diskusijama o političkim pitanjima ne smiju zaboraviti ekonomska pitanja, pogotovo u vrijeme svjetske finansijske i privredne krize.

Međunarodna zajednica podržava "prudski proces", kao inicijativu domaćih organa kojom se stvara forum za politički dijalog s ciljem rješavanja važnih političkih pitanja sa kojima se BiH suočava, zaključuje se u saopštenju OHR-a.

Dodik: Tihić najbolji sagovornik!

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da njegova partija ostaje pri onome što je dogovoreno u Prudu u vezi sa državnom imovinom i da je krajnje vrijeme da se to i realizuje.

"Što se tiče ustavnih reformi, i dalje stojim iza onoga što je ranije dogovoreno kao osnovni principi, ali je tačno i da je /lider SDA Sulejman/ Tihić pokušao, koristeći jedan dobar ambijent, progurati neke stavove kroz Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH koji nisu bili dogovoreni da idu na taj način", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Lider SNSD-a je ocijenio da je to sve stvar potrebe da ljudi sjednu i razgovaraju o tome.

"Tihić pokušava da opravdava, pod velikom navalom političke javnosti u Sarajevu, činjenicu da je prihvatio popis stanovništva. Nisam nigdje odustao od dogovora da BiH zatraži 500 miliona kredita za pomoć povratku izbjeglih i raseljenih, niti da ne treba usvojiti strategiju za povratak izbjeglih i raseljenih lica, ali tačno je da sam za to da isti tretman imaju i oni koji žele da ostanu na mjestima gdje sada žive i to proizilazi i iz Dejtonskog sporazuma", naglasio je Dodik.

On je dodao da je očigledno da BiH ima problema sa stendbaj aranžmanom sa MMF-om što je, kako je rekao, loša preporuka za bilo kakvo zaduživanje.

"Nigdje u svojim nastupima SNSD nije odustao da BiH aplicira za 500 miliona kredita, što je veoma dobro, ali na žalost činjenica je da neće biti realizovan stendbaj aranžman sa MMF-om, a ukoliko se on ne realizuje gubi se još i 100 miliona evra od Svjetske banke", rekao je Dodik uoči sastanka sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem i visokim predstavnikom Valentinom Inckom.

Predsjednik SNSD-a istakao je da nije vrijeme za prepucavanje u medijima o ovim pitanjima.
"Tihić je najbolji sagovornik, što se mene tiče, on je mnogo doprinio stabilnosti RS", rekao je Dodik.

Zašto Tihić nije došao?

Tihić je ranije najavio da neće prisustvovati sastanku "prudske trojke" kritikujući Dodika da je svojim djelovanjem ugrozio taj proces i doveo ga "pred krah".

Tihić je rekao i da je osnovni razlog zbog koga se neće odazvati sastanku složena politička situacija koju su uzrokovali predstavnici RS predvođeni Dodikom, kao i njihovo antidejtonsko djelovanje i nepoštovanje odluke visokog predstavnika.

"Neću biti prisutan na ovom sastanku i to možete nazvati sastankom "prudske dvojke" ", rekao je Tihić.

Posljednjem sastanku prudske trojke 14. juna u Banjaluci, koje je organizovao Dodik, prisustvovao je Čović, kao i visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, koji je tada obećao da će biti domaćin narednog sastanka.

Tom sastanku nije se odazvao Tihić koji je svoj nedolazak tada obrazložio nezadovoljstvom Dodikovim, kako je rekao, antidejtonskim izjavama i činjenicom da Narodna skupština RS neće da povuče svoje zaključke od 14. maja.

Na sastanku u Banjaluci je izražena spremnost da bude riješeno pitanje vojne imovine u BiH i istaknuto je da bi u nastavku razgovora na red došlo i pitanje ustavnih promjena, ali kada svi učesnici razgovora budu prisutni.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE