• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Manje para za invalide i veterane FBiH

Vlada Federacije BiH odlučila je da ukupan grant za invalidnine i dobitnike ratnih priznanja bude umanjen za deset odsto.

 Manje para za invalide i veterane FBiH Izvor: MONDO

Pojedinačna primanja neće biti smanjivana, dok ne bude obavljena revizija prava njihovih korisnika. Smanjenje primanja za invalide i ratne veterane bilo je neophodno kako bi FBiH ispunila uslove za potpisivanje sporazuma o stendbaj aranžmanu BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Ova odluka donesena je na vanrednoj sjednici Vlade FBiH, kojom je predsjedavao Mustafa Mujezinović, novoimenovani premijer, prenose Nezavisne novine.

Vlada FBiH prije dvije sedmice utvrdila je Prijedlog zakona o platama, naknadama koje nemaju karakter plata zaposlenih u institucijama FBiH, kantona, gradova, opština, te platama i naknadama vanbudžetskih fondova i institucija čiji je osnivač FBiH i visinama tekućih grantova. Po ovom zakonu bilo je planirano umanjenje primanja za deset odsto. Nakon protesta RVI i porodica šehida i poginulih boraca pred zgradom Vlade FBiH, Vlada je ove kategorije izuzela iz zakona.

"Visina granta za invalidnine i dobitnike ratnih priznanja u ukupnoj masi se smanjuje za deset odsto. Smanjenja se ne odnose na pojedinačne isplate korisnicima prava", saopšteno je iz Vlade FBiH.

Vlada FBiH i dalje je obavezna da u roku od 120 dana uspostavi jedinstveni registar budžetskih korisnika svih veteranskih i socijalnih kategorija, s tim da resorna ministarstva reviziju ovih korisnika završe do kraja godine. U skladu s ovakvim zakonskim rješenjima Vlada FBiH je projektovala i rebalans budžeta za ovu godinu.

"Vlada se opredijelila da se, na osnovama utvrđenog prijedloga zakona, hitno pristupi izradi privremene zakonske regulative o plaćama državnih službenika i namještenika kako bi, u okviru smanjenja ukupne mase za plate od deset odsto za vrijeme trajanja stendbaj aranžmana, bilo realizirano diferencirano umanjenje plata. To podrazumijeva veće umanjenje za državne službenike i namještenike s većim primanjima, a najmanje za one s najnižim primanjima", navedeno je u saopštenju.

Mujezinović, čije je imenovanje potvrdio Predstavnički dom Parlamenta FBiH, nakon sjednice je kazao da pripadnicima boračko-invalidske zaštite neće biti smanjene naknade do okončanja revizije.

"Neće biti smanjenja davanja onima koji to zaslužuju, ali biće određene restrikcije. Očekujemo da ministar za boračka pitanja ponudi pravilnik o načinu revizije, u kojem će biti definirano kako će se sve odvijati", istakao je Mujezinović, naglasivši kako će o zaključcima Vlade FBiH biti obaviješten predstavnik BiH u MMF-u.

"Naše prve mogućnosti su 7. ili 10. jul, a možda i u avgustu. Mislim da nema razloga da MMF ovo ne prihvati. Ni mi nemamo razloga da ne prihvatimo novac, jer to će biti pomoć koja će nam omogućiti da u prvom momentu zakrpimo budžet", kazao je Mujezinović, naglasivši da će novac ići i u razvojne projekte.

"To je rješenje naših problema. Nije rješenje da jednima uzmemo, a dadnemo drugima. Rješenje je da dobijemo novac koji će biti upumpan u privredu", istakao je Mujezinović.

Safet Redžić, predsjednik Saveza RVI BiH, smatra da je "ovo što je Vlada utvrdila u prijedlogu zakona blizu onoga što je ova populacija tražila", ali očekuje da Mujezinović u ponedjeljak na sjednici Skupštine Saveza pojasni šta to zapravo znači.

"To da se smanjenja ne odnose na pojedinačne isplate znači da isplate ostaju iste. Budžet se za početak smanjuje, a po sporazumu s MMF-om dobijaju se sredstva za sanaciju budžeta. Aranžman s MMF-om traje tri godine. Ali ni meni nije jasno šta tačno znači sve to što je Vlada utvrdila i očekujemo pojašnjenja. Mislim da to znači da ćemo dobijati neumanjene i redovne naknade do kraja godine, a ne bih ulazio u to kakvu će finansijsku gimnastiku Vlada praviti", kazao je Redžić. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE