• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štrajkom do prava radnika!

Više od 100.000 članova Saveza samostalnih sindikata BiH od petka će svakodnevno od 10 do 12 sati obustavljati rad, zbog smanjenja plata i nakndada.

 Štrajkom do prava radnika! Izvor: MONDO

Iz sindikata su najavili štrajk zbog donošenja interventnog zakona kojim su umanjene plate i naknade budžetskim korisnicima u FBiH.

"Sva 24 granska sindikata idu u generalni štrajk upozorenja koji će trajati 15 dana. Hoćemo da upozorimo vlasti u BiH da ne mogu narušavati prava radnika. Ako štrajk ne da rezultate, slijedi okupljanje pred Parlamentom FBiH u Sarajevu i konačni obračun. Gledaćemo da pred Parlamentom FBiH bude nekoliko desetina hiljada radnika", rekao je Edhem Biber, predsjednik Sindikata BiH za "Nezavisne novine".

Pozvao je građane da od 10 do 12 sati ništa ne planiraju, kao što je plaćanje računa, odlazak doktoru, te podsjetio da će zdravstveni radnici raditi samo u hitnim slučajevima.

Kako su kazali u Sindikatu komunalne privrede FBiH, radnici javnog gradskog prevoza u Sarajevu neće prekidati rad, ali to je moguće od naredne sedmice.

Biber je istakao da će prekinuti štrajk ako vlast odustane od zakona i počne pregovore sa Sindikatom. "Nije u pitanju koliko će ko primiti plate. Ne smije se dozvoliti da se ruši Zakon o radu i kolektivni ugovori", rekao je Biber.

On smatra da će i u slučaju propasti stendbaj aranžmana sa MMF-om, zbog kojeg je donesen interventni zakon, perspektiva zemlje biti ista kao što je bila. Rekao je da postoji program od 48 mjera koji su potpisali socijalni partneri i koji predviđa istinsku reformu javnog sektora i smanjenje javne potrošnje, ali je problem što se u vlasti ne žele odreći privilegija.

Salih Kruščica, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u organima države službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama FBiH, rekao je da procenat smanjenja plata nije bitan, već je bitan način na koji donose zakon.

"Dokazali smo gdje se mogu napraviti uštede. Ako i dođe do plata, dogovorićemo se, ali da smanjenje ne bude isto onom ko prima 400 KM i onom ko prima 5.000 KM", kaže Kruščica.

(MONDO, foto: Arhiv)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE