• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH pred bankrotom?

BiH će do kraja godine bankrotirati, a FBiH neće moći plaćati svoje račune, ukoliko ne bude sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

 BiH pred bankrotom? Izvor: MONDO

Džejn Armitaž, direktor Svjetske banke za jugoistočnu Evropu, je ocijenila da bi stendbaj aranžman sa MMF-om, uz finansijsku pomoć drugih međunarodnih institucija, mogao da pokrije deficit BiH i tako bude spriječen njen kolaps.

"Sada je taj manjak osam odsto, a MMF traži da se on svede na pet odsto smanjenjem potrošnje i povećanjem prihoda", rekla je Armitažova i dodala da bi ostatak bio pokriven od pomoći međunarodne zajednice.

Ona je ocijenila da vlasti u BiH moraju da se vrate dogovoru sa MMF-om, jer bi on deblokirao jeftinu novčanu pomoć i podršku drugih finansijskih organizacija, prenosi sarajevski "Dnevni avaz".

Armitažova je istakla da je FBiH već duže vrijeme na putu fiskalne neodrživosti, a troškovi za socijalne kategorije su mnogo veći, nego u regionu.

Prema njenim riječima, analize Svjetske banke pokazuju da velika davanja iz federalnog budžeta nisu usmjerena siromašnima.

Srpska ima rezervni potencijal

Republika Srpska, u slučaju gubitka prihoda i propadanja aranžmana sa MMF-om, ima određeni rezervni potencijal kojim bi bio nadoknađen gubitak u ovoj i narednoj godini, izjavio je ministar finansija RS Aleksandar Džombić.

"Rezerve su značajne i iznose otprilike koliko bi RS mogla da ostvari dobiti od kredita MMF-a u prve dvije godine. U tim uslovima RS će zadržati makroekonomsku stabilnost i izvršenje svojih obaveza. Srpska u takvim uslovima mogla bi da računa i na privremeno korišćenje sredstava od privatizacije ostvarenih u prethodnom periodu", naglasio je Džombić.

On je za "Glas Srpske" rekao da je veoma bitno da postoji konsenzus u Federaciji BiH (FBiH) da budu ispunjeni uslovi prema MMF-u, jer ne vidi drugu alternativu za taj entitet.

"Nije tu samo riječ o kreditu MMF-a već i o drugim kreditnim linijama Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj za BiH", objasnio je Džombić i izrazio očekivanje da će FBiH sa socijalnim partnerima postići dogovor.

Prema njegovim riječima, tu se ne radi o smanjenju iznosa, već da se kroz reviziju određenih prava naprave uštede u apsolutnim iznosima, a ne pojedinačnom smanjenju invalidnina, penzija i drugih naknada.

"Ukoliko to shvate socijalni partneri, na dobrom smo putu da se prilagode uslovi za aranžman u FBiH i da očekujemo razgovore 10. jula. Ukoliko bi se rok prolongirao do septembra, vjerovatno bi određene pozicije u pismu namjere bile prilagođene", dodao je ministar finansija RS.

Na pitanje da li protesti u FBiH mogu da utiču na stend-baj aranžman BiH sa MMF, Džombić je rekao da protesti nisu dobri prije svega po taj entitet i njegovu makroekonomsku stabilnost.

"Socijalni partneri treba da znaju da je neophodno da FBiH ispuni preostale obaveze prema MMF-u ili neko pokušava da izmanipuliše socijalne partnere u FBiH. Ukoliko bi odbacili mogućnost prilagođavanja uslovima MMF-a za nekoliko mjeseci Federacija iz budžeta ne bi mogla da isplaćuje obaveze koje danas izmiruje. To treba da razumiju socijalni partneri u FBiH", naglasio je Džombić.

Džombić kaže da se ne može reći da neko namjerno "minira" dogovor sa MMF-om i da je to pozadina protesta, ali da je moguće da neko želi da manipuliše socijalnom grupom u FBiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE