• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štrajkovi upozorenja širom FBiH

Dvadesetak sindikata u FBiH održali dvočasovni štrajk upozorenja zbog smanjenje plata, glavni bulevar u Mostaru blokiran na pola časa

 Štrajkovi upozorenja širom FBiH Izvor: MONDO

Zbog Interventnog zakona kojim je Vlada Federacije (FBiH) predvidjela smanjenje plata budžetskim korisnicima za deset odsto, 24 granska sindikata u Federaciji (FBiH) održali su du petak od 10.00 do 12.00 časova štrajk upozorenja.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Edhem Biber poručio je da se ovim štrajkom, vlasti žele upozoriti da se ne mogu igrati elementarnim pravima radnikima urušavanjem Zakona o radu i svih opštih kolektivnih ugovora.

Biber je najavio da će se, kada ovaj zakon bude usvajan, radnici okupiti ispred zgrade Parlamenta Federacije (FBiH), te da će, ako bude usvojen, desetine hiljada radnika izaći na masovne proteste u Sarajevu, što će, kako je naveo, biti konačan obračun sa ovom vlašću, prenose federalni mediji.

Prema riječima predsjednika Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH Saliha Hruščice, štrajk upozorenja koji je predviđen da traje do 10. jula, staviće se u stanje mirovanja kada krenu pregovori sa Vladom FBiH.

Hruščica smatra da je za trenutnu situaciju isključivi krivac Vlada FBiH , koja uštede nije napravila tamo gdje su se mogle napraviti, kao i da nije provela mjere koje su sindikati predlagali te prekinuli svaki dijalog sa njima.

Blokada bulevara u Mostaru

Više od dvadeset sindikalnih udruženja sa šireg područja Hercegovine blokiralo je glavni bulevar u Mostaru na pola časa da bi izrazili nezadovoljstvo predloženim interventnim zakonom u Federaciji BiH (FBiH) i stanjem u kojem se nalaze pojedina firme.

Predsjednik Unije nezavisnih Sindikata FBiH Josip Milić tvrdi da je današnja blokada samo priprema za ono što će se događati cijelo ljeto i jesen.

"Uradićemo sve da srušimo federalnu Vladu. Nama više nije cilj povlačenje zakona, već rušenje Vlade koja nema nikakav socijalni osjećaj. Plate nam ne smiju smanjivati, a za sve ostalo se možemo dogovoriti", naglasio je Milić i dodao da je više autobusa iz Hercegovine spremno za put u Sarajevo, gdje bi, kako je rekao, utorak, 30. juna trebalo da bude održan masovni protest pred zgradom federalnog parlamenta.

Milić tvrdi da sadašnje vrijeme nije za štrajkove, već za revoluciju, jer je previše gladnog naroda.

"Vlast je od invalida štitilo 300 policajaca, pa se pitam šta će uraditi kad pred federalni parlament dođe 10 000 policajaca. Ko će ih onda štititi? Hoće li angažovati NATO snage da ih brane od naroda BiH", upitao je Milić.

Organizator protesta je Samostalni sindikat "Šume Herceg-Bosne", a na ovaj potez, kako su naveli, odlučili su se zato što im Hercegovačko-neretvanski kanton duguje 13 plata, godinu dana neuvezanog radnog staža i tri godine neuplaćenog zdravstvenog osiguranja.

Ankica Novaković iz Samostalnog sindikata "Šume Herceg-Bosne" rekla je novinarimma da 42 radnika ovog preduzeća ne vidi izlaz iz tepke situacije, te da će se zajedno sa ostalim sindikatima preduzeti i drastičnije mjere.

Ona je dodala da agonija radnika preduzeća "Šume Herceg-Bosne" traje već nekoliko godina, a nijedna vlada neće da preuzme odgovornost na sebe.

U blokadi glavne gradske saobraćajnice u Mostaru učestvovale su sve članice Unije nezavisnih sindikata FBiH sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i Sindikat srednjih škola i MUP-a iz Zapadno-hercegovačkog kantona.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE