• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Ukidanje viza moguće naredne godine

Vize za EU građanima BiH mogle bi da budu ukinute 1. jula naredne godine, izjavio u Briselu Valentin Incko.

 Incko: Ukidanje viza moguće naredne godine Izvor: MONDO

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je danas u Briselu da je BiH postigla određeni napredak u ispunjavanju uslova EU, ali da je potrebno uložiti više napora da bi se ispunili ciljevi i uslovi za tranziciju OHR-a.

Incko je prilikom susreta sa visokim zvaničnicima EU istakao da su najhitniji zadaci pred političkim liderima BiH postizanje "prihvatljivog i održivog" rješenja za pitanja imovine odbrambenih struktura i podjelu vlasništva nad državnom imovinom.

Visoki predstavnik u BiH ocijenio je da je preuranjeno govoriti o kandidaturi BiH za članstvo u EU, ali da bi vize građanima BiH mogle da budu ukinute 1. jula naredne godine.

"Suviše je rano govoriti o ulasku (BiH) u EU. Neke zemlje misle da, dok postoji Kancelarija visokog predstavnika, ne bi trebalo imati kandidaturu" BiH, rekao je on.

Incko je rekao i da su nedavne izjave predsjednika Srbije Borisa Tadića u vezi sa BiH bile izjave sa "umjerenim stavom" i "optimističkim signalom".

Upitan o šansama BiH za podnošenje kandidature za članstvo u EU, Incko je ponovio da je to "preuranjeno".

Incko je dodao da će o kandidaturi BiH "moći da se govori možda poslije izbora", u oktobru 2010.

Kad je riječ o ukidanju viza građanima BiH za zemlje EU, Incko je rekao da bi "Bosna mogla da to dobije šest mjeseci poslije Srbije, što bi bilo 1. jula 2010".

Incko je ukazao da "generacije mlađe od 20 godina nikada nisu vidjele London ni Pariz, da nikada nisu bile u inostranstvu". "To je tragično", dodao je visoki predstavnik u BiH.

Incko je u Briselu informisao ambasadore Odbora za politiku i bezbjednost EU, ključnog tijela Unije za spoljnu politiku o situaciji u BiH, te razgovorao sa komesarom za proširenje EU Olijem Renom.

U obraćanju Odboru EU Incko je pozdravio usvajanje niza ključnih zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji su uslov za liberalizaciju viznog režima, kao i važan korak u procesu integracije u EU, saopšteno je iz OHR-a.

Istovremeno, izrazio je žaljenje zbog činjenice da napredak nije postignut na postizanju svih pet ciljeva i dva uslova koje je Savjet za provođenja mira (PIK) postavio za zatvaranje OHR-a i tranziciju ka intenzivnijem angažmanu EU u BiH, kao i zbog nastavka retorike kojom se poziva na podjele.

"Moj prioritet je da i dalje omogućim domaći politički dijalog i kompromis, čiji je cilj stvaranje potrebnih uslova za tranziciju OHR-a uz jak angažman predvođen EU u BiH", rekao je Incko.

Incko je još jednom naglasio da u potpunosti podržava domaće političke inicijative čiji je cilj postizanje napretka, navodi se u saopštenju.

"Prudski proces zasnovan na lokalnom političkom dijalogu postavio je temelje za napredak u određenom broju pitanja, a moja kancelarija spremna je da pruži pomoć za dalje razgovore u tom smjeru", poručio je on.

Visoki predstavnik u BiH naglasio je i da je zajednička posjeta visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijera Solane i američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena poslala jasnu poruku domaćim političkim liderima da "trenutni tempo provođenja reformi ne odgovara deklarisanom interesu BiH za integraciju u EU i NATO".

"Taj nedostatak mora se hitno otkloniti kako bi se spriječilo da BiH još više zaostane za svojim susjedima u procesu evroatlantskih integracija", zaključio je on.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE