• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Samo u EU možemo da odbranimo Kosovo

Boris Tadić izjavio da ukoliko bude smenjen Oliver Dulić neće opstati ni Vlada. Rezolucija SRS ne služi za odbranu Kosova, već za stranačku promociju.

 Tadić: Samo u EU možemo da odbranimo Kosovo Izvor: MONDO

Ukoliko većina poslanika srpskog parlamenta bude glasala za smenu predsednika Skupštine Olivera Dulića, pašće i vlada Srbije, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić na konferenciji za štampu sazvanoj povodom političke krize u zemlji.

On je apelovao da Srpska radikalna stranka povuče "Predlog rezolucije o zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije u odnosima sa EU" jer se Kosovo i Metohija ne brane rezolucijama koje imaju za cilj političku promociju i prekid pregovora sa EU, već naprotiv, upravo pridruživanjem EU.

Tadić je još naveo da će Vlada Srbije opstajati dok god se poštuje pet principa na kojima je osnovana, pa i ako rezolucija SRS bude izglasana u Skupštini.

"Ne zanimaju me prazne priče, već samo dela i dok se na delu ne pokaže kršenje principa, Vlada će funkcionisati".

"Snage koje ne žele Srbiju u EU koriste tešku političku situaciju za svoje ciljeve, kao što su na dan održanja mitinga "Kosovo je Srbija" pojedinci odbranu integriteta Kosova i Metohije iskoristili da bi krenuli u pljačku i rušenje po Beogradu", rekao je Tadić.

On je dodao da pojedini političari žele Srbiju da vrate u devedesete godine i totalnu izolaciju i pozvao da se svaki politički korak dobro promisli pre nego što se izvede, zbog posledica koje mogu uslediti.

"Imam pravo kao predsednik države da potpišem Sporazum o stabilizicaiji i pridruživanju sa EU (SSP) i da mi EU danas ponudi dokument na parafiranje to bih i učinio", rekao je Tadić, a na pitanje šta bi učinio kada taj dokument ne bi dobio odobrenje i od poslanika, ion je odgovorio da je onda odgovornost na tim poslanicima da objasne zašto su glasali protiv stabilnsti države.

"SSP štiti interese Srbije, jer je u njemu sadržana rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) i samo ako uđemu u EU mi možemo braniti suverenitet i teritorijalni integritet države. Radi se o takozvanoj teritorijalnoj klauzoli. Samo kao član EU mi možemo sprečiti da Kosovo, koje je nelegalna država, postane članica EU", rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da je misija EU Euleks nelegitimno poslata na Kosovo i Metohiju i zatražio od EU da upozore "ilegalnog šefa te misije Pitera Fejta da ne može da daje naloge stanovnicima na Kosovu i Metohiji, a pogotovo ne tamošnjim Srbima".

"U ovom trenutku Fejt je za nas državljanin EU koji boravi na Kosovu, a tek kada u SB UN bude doneta rezolucija u kojoj se podrzumeva mogućnost boravka Euleksa na Kosovu, onda će on biti poštovan kao šef te misije", rekao je predsednik Tadić.

Ukoliko Hrvatska bude priznala Kosovo, odnosi dve države će se pogoršati, rekao je Tadić i dodao da je ogorčen postupkom Slovenije, koja je u sredu priznala nezavisnost južne srpske pokrajine.

Tadić se osvrnuo i na ekonomsko stranje u zemlji i upozorio da će se još pogoršati ukoliko nastavimo da se udaljavamo od EU, koja nam je najveći trgovinski partner.

"Ekonomski slaba zemlja ne može da brani svoj suverenitet i integritet, niti da pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji", zaključio je Tadić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE