• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žalba na razrješenje direktora BHRT-a

Iz BHRT-a najavljuju žalbu na poništavanje odluke Upravnog odbora o razrješenju Mehmeda Agovića sa dužnosti generalnog direktora.

 Žalba na razrješenje direktora BHRT-a Izvor: MONDO

Predsjedavajući Upravnog odbora Radio-televizije BiH (BHRT) Nikola Deretić izjavio je Srni da ova medijska kuća još nije dobila presudu Suda BiH kojom se poništava odluka Upravnog odbora o razrješenju Mehmeda Agovića s dužnosti generalnog direktora BHRT-a, ali će, kako je rekao, u svakom slučaju uslijediti žalba.

"Još nismo dobili zvanični dokument i o presudi sam čuo iz medija, ali u svakom slučaju uslijediće žalba", istakao je Deretić.

Sud BiH donio je presudu kojom se poništava odluka Upravnog odbora BHRT-a od 12. septembra 2008. godine o razrješenju Agovića s dužnosti generalnog direktora ove medijske kuće, prenijeli su federalni mediji.

Agović je naveo da je Sud BiH presudio da je odluka o smjeni nezakonita i da je naložio Upravnom odboru njegovo vraćanje na radno mjesto generalnog direktora BHRT-a u roku od 15 dana od dana donošenja presude, kao i isplatu zaostalih naknada.

U obrazloženju presude se, između ostalog, navodi da postupanje Upravnog odbora BHRT-a u ovom slučaju predstavlja kršenje ovlaštenja koje ima prilikom odlučivanja o pitanju razrješenja generalnog direktora, navode federalni mediji.

Potrošeno više od planiranog?

Predsjedavajući UO BHRT  izjavio je da je tokom 2007. i 2008. godine za programske potrebe potrošeno pet miliona KM više u odnosu na plan. On je rekao da radnicima nije isplaćeno oko 3,5 miliona KM za socijalno i penziono osiguranje.

Deretić je rekao da je upravo direktor BHT Milenko Voćkić, koji je podnio ostavku, planirao budžet za program i sve što je tražio u svom mandatu je i dobio.

"U prvim izjavama za medije pokušavao sam kolegijalno tražiti opravdanje za ostavku Voćkića. Sada sam uvjeren da njegova ostavka i neargumentovane optužbe na račun Upravnog odbora nemaju časne namjere. Neshvatljiv nedostatak samokritike otkriva njegove osobine, zbog kojih je dobro za BHRT što odlazi. Javnost treba da zna da je upravo on planirao budžet za program, sve što je tražio dobio je i u njegovom mandatu. Upravo zbog toga trebalo bi da se zapita ima li i njegove krivice u činjenici da radnicima nije uplaćeno oko 3,5 miliona za socijalno i penziono osiguranje", naglasio je Deretić.

Stalne Voćkićeve izjave da nije mogao učiniti više, jer postoji limit za generalnog direktora 10.000 KM, a sve preko toga odobrava Upravni odbor, Deretić je nazvao besmislenim naglasivši da one imaju neku drugu pozadinu.

"On uporno izbjegava da kaže da je to zakonska odredba. Podsjećam ga da je i u okviru tako `rigoroznog limita` nedopustivo mnogo prekoračen plan programskih troškova. Morao je da uđe u dublju analizu strukture i količine naručenog programa koji je prikazan u njegovom periodu. On zna zašto nije imao hrabrosti da to učini. Očekujem da će podnijeti izvještaj prije nego što ode", rekao je Deretić za "Nezavisne novine".

On je istakao da bi plan konsolidacije poslovanja za BHRT trebalo da bude urađen zajedno sa RTV FBiH, jer postoje milionska dugovanja u ovim emiterima.

"Upravni odbor BHRT-a je, konsultujući se sa poslovodstvom, zaključio da je najbolje rješenje da ista konsultantska kuća uradi plan mjera ekonomske konsolidacije za oba javna servisa u Sarajevu. Već smo kontaktirali novi Upravni odbor federalne RTV da na konstitutivnoj sjednici prihvate našu inicijativu o raspisivanju zajedničkog tendera", naglasio je Deretić.

Prema njegovim riječima, bez plana konsolidacije oba emitera vrlo je mali efekat da sama BHRT ulazi u takvu aktivnost.

"Poznato je da Federalna RTV duguje BHRT-u više miliona KM, da oba emitera imaju ogromne akumulirane dugove i da su im poslovne aktivnosti međusobno vrlo povezane i uslovljene", objasnio je predsjedavajući Upravnog odbora BHRT.

Govoreći o mogućem generalnom štrajku radnika koji najavljuje jedan od sindikata koji okuplja najveći broj zaposlenih u BHRT-u, Deretić je rekao da priču Sindikata o štrajku sluša više od godinu dana.

"Mislim da su zbog politizacije i različitih uticaja na pojedine predstavnike sindikata takve aktivnosti smišljeno zaustavljane kako bi se težište osuda prebacivalo na Upravni odbor BHRT-a. Vrijeme je sve razotkrilo. Oni koji su stvarali probleme odlaze, ali ih je još mnogo unutar kolektiva. Štrajk je postao besmislen samom činjenicom da Sindikat nije prihvatio upozorenja Upravnog odbora u startu, te, kao i mi, pritiskao bivši menadžment da se adekvatnim mjerama suoči" , zaključio je Deretić.
(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE