• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD pozvale na mir, protiv podele Kosova

Rozmeri Dikarlo pozvala sve strane na Kosovu na mir. Sad žele da uključe Srbe u kosovske institucije i protive se podeli pokrajine.

 SAD pozvale na mir, protiv podele Kosova Izvor: MONDO

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu Rozmari Dikarlo pozvala je sve strane na Kosovu na mir, navodeći da SAD žele da uključe Srbe u kosovske institucije i da se protive podeli pokrajine.

"Pozivamo sve da budu mirni i da odbiju bilo kakvu mogućnost nasilja. Tu mislimo i na Srbe i na Albance na Kosovu kao i na sve koji imaju bliske veze sa njima. Ohrabrujemo ih da budu smireni u narednim mesecima", rekla je Dikarlova za redakciju Slobodne Evrope na albanskom jeziku.

Ona je istakla da SAD žele da "vide Srbe koji će biti više uključeni u kosovske institucije i koji će igrati sve značajniju ulogu u postizanju ukupnog napretka Kosova".

Navodeći da su SAD priznale Kosovo "u postojećim granicama", Dikarlova je istakla da je od "ključne važnosti" da Kosovo bude multietničko društvo.

"Mi smo protiv etničke podele kao što je na severu Kosova. Podržavamo Misiju UN na Kosovu i njihovu sposobnost da obezbede mir na Kosovu. Takođe, veoma je važno da Srbi i ostale manjine na Kosovu dobiju sva prava kao punopravni građani Kosova", ukazala je američka zvaničnica.

Dikarlova je takođe istakla da SAD žele dobre odnose sa Srbijom i da ona napreduje ka evroatlantskim integracijama u istoj meri, kako je navela, u kojoj to žele i za Kosovo, Makedoniju, Albaniju, Hrvatsku, Crnu Goru.

"Znamo da srpska vlada ne podržava našu politiku prema Kosovu niti prihvata nezavisnost Kosova, ali smo jasno rekli da, uprkos našim razlikama, želimo da zadržimo dobre odnose", ponovila je Dikarlova.

Kfor neće dozvoliti paralelne institucije

Komandant Kfora za sektor istok, američki general Džon Dejvoren istakao je u Gnjilanu odlučnost Kfora da ne dozvoli postojanje paralelnih srpskih bezbednosnih institucija.

Dejvoren je na konferenciji za novinare rekao da će granice Kosova ostati iste i, kako javljaju prištinski elektronski mediji, da "Kfor neće dozvoliti suspendovanim srpskim policajcima njihove pokušaje da formiraju paralelni sistem".

"Mi ćemo podržati KPS i UNMIK policiju na očuvanju javnog reda i mira", rekao je američki general, ističući da će upotrebiti svoje "snage u skladu sa Rezolucijom 1244 i Vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova" u slučaju potrebe.

Dejvoren je rekao da je predstavnicima Vojske Srbije preneto da treba da poštuju Rezoluciju 1244 i da ne smeju dozvoliti da se dogodi nešto kao što je to bio slučaj na prelazima Mutivoda i Merdare.

Američki general je ocenio i da je na Kosovu "sve išlo kako treba" jer je, kako je rekao, narod tako hteo.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE