• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić u UN traži sednicu SB o Kosovu

Jeremić očekuje novu sednicu SB, posvećenu Kosovu, sledeće nedelje. Čurkin: Rusija i Srbija koordinišu aktivnosti, sednica SB nije isključena.

 Jeremić u UN traži sednicu SB o Kosovu Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u četvrtak, posle niza sastanaka u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, da očekuje da bi nova sednica Saveta bezbednosti, posvećena Kosovu i Metohiji, mogla da bude zakazana već iduće nedelje.

"Ovo je bio dan intenzivnih konsultacija u UN, pre svega u Savetu bezbednosti, jer Srbija želi da pokrene pitanje zakazivanja nove sednice Saveta bezbednosti. Nadamo se da bi do toga moglo da dođe sledeće nedelje", izjavio je Jeremić Tanjugu.

"Iako postoji opozicija, odnosno dosta veliki otpor prema sazivanju te sednice, ja sam optimista da bi, ipak, sledeće nedelje do te sednice moglo doći, u kom slučaju bi i Srbija imala priliku da izloži svoj stav", dodao je on.

Ministar je rekao da je "dijalog težak" i da je Savet bezbednosti "izuzetno duboko podeljen" po pitanju Kosova.

On je, međutim, istakao da je Srbija uporna i smatra da je sazivanje sednice neophodno, između ostalog da bi se jasno potvrdio mandat UNMIK-a po Rezoluciji 1244 i da se potvrdi da ne može dolaziti do bilo kakvog prenosa nadležnosti sa UNMIK-a na bilo koju drugu formu međunarodnog prisustva u pokrajini.

"Naravno, sednicu bi iskoristili i da podvučemo stav da je jednostrano proglašena nezavisnost u potpunom neskladu sa međunarodnim pravom i da kao takva treba da bude odbačena i poništena i da je Srbija spremna za nastavak statusnog dijaloga, odnosno da traži nove pregovore pod okriljem UN o budućem statusu naše južne pokrajine", rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije je ocenio da Srbija mora pitanje Kosova držati u centru pažnje međunarodne javnosti i ne sme dozvoliti da ono naprosto padne na lestvici interesovanja međunarodne zajednice.

"Zbog toga je izuzetno važno često biti u Njujorku, često tražiti dijalog na najvišem nivou. Ukoliko dođe do te sednice to će biti forma sednice koja je otvorena za sve zemlje članice koje mogu da ga gledaju, koje mogu da posmatraju tok sednice, to je prilika da izuzetno širokom auditorijumu predstavimo svoje stavove", rekao je Jeremić.

On je istakao da su stavovi Srbije "zasnovani na međunarodnom pravu i, samim tim, politički i međunarodno pravno ispravni".

Jeremić je naveo da je tokom dana imao bilateralne konsultacije sa velikim brojem predstavnika zemalja koje nisu članice Saveta bezbednosti, ali koje imaju izuzetno veliki uticaj u delovima sveta u kojima se nalaze.

"Te zemlje su regionalno izuzetno važni igrači, imao sam susrete sa stalnim predstavnicima Meksika, Kolumbije, Argentine, Tajlanda, Filipina, Čilea, Južne Afrike, Tanzanije koja je predsedavajući Afričke unije, Indonezije kao i još nekim stalnim predstavnicima u UN", rekao je on.

"Svuda sam ponovio naš stav da je do proglašenja nezavisnosti došlo na način koji nije u skladu sa međunarodnim pravom i tražio od vlada tih zemalja da se uzdrže od priznavanja na ovako nelegalan način proglašene nezavisnosti", istakao je šef diplomatije Srbije.

On je naglasio da je ta odluka za nas ništavna, da Srbija nastavlja da tretira Kosovo i Metohiju kao sastavni deo svoje teritorije i da će se o tome debata i dalje voditi u forumima UN.

Rusija i Srbija će koordinisati delovanje u međunarodnim strukturama, sto se tiče Kosova, posebno u UN, izjavio je ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin, nakon konsultacija sa Jeremićem.

"Mi smo iskoristili priliku da još jednom uporedimo prilaze povodom razvoja događaja oko Kosova. Očigledno, i Srbija i Rusija su zabrinute posledicama jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, i nestabilnošću u regionu", kazao je Čurkin novinarima, prenosi RIA Novosti.

"Mi smo utvrdili pozicije koje se tiču naših paralelnih dejstava o tom pitanju u međunarodnim strukturama, među kojima i u UN. To je bila veoma korisna razmena mišljenja", dodao je ruski ambasador u UN.

Čurkin je naveo da Rusija, kao predsedavajuća u Savetu bezbednosti UN, nastavlja da pažljivo prati situaciju na Kosovu, i s tim u vezi, nije isključio mogućnost održavanja sednice Saveta, ali nije precizirao kada bi se to moglo dogoditi.

"To pitanje bilo je tema razgovora i mi stalno podsećamo kolege u Savetu bezbednosti da nastavljamo da pažljivo pratimo situaciju o Kosovu. Zato ja to (sednicu SB UN) ne isključujem", rekao je Čurkin.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE