• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oštra reagovanja zbog Tihićeve izjave

Političari iz RS oštro su reagovali na izjavu lidera SDA da ukidanjem OHR-a može doći do sukoba u BiH

 Oštra reagovanja zbog Tihićeve izjave Izvor: MONDO

Premijer RS Milorad Dodik i lider SNSD ocijenio je da je bez pokrića izjava lidera SDA Sulejmana Tihića da OHR ne treba da bude ukinut dok ne bude završena ustavna reforma, jer u suprotnom može doći i do sukoba.

"Mislim da je to izjava bez pokrića. U našim mapama kretanja u budućnosti nema nikakvih sukoba. Ako ih ima kod Tihića, dobro da nam je rekao, vidjećemo", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je rekao da ljudi iz međunarodnih bezbjednosnih organizacija najbolje znaju da u BiH nema osnova za sukobe, a ne lider SDA.

Premijer RS je rekao da mu je žao što nije održan sastanak lidera osam političkih partija u Mostaru, jer je na njemu trebalo jedna od glavnih tačaka da bude ekonomska situacija u BiH, koja, kako je naveo, može izazvati dramatične posljedice u BiH. On je poručio da će se uvijek odazvati pozivu za sastanke, ali da neće ići na onaj u Francusku, jer ga je, kako je naveo, zakazao "Dnevi avaz".

Srpska demokratska stranka (SDS) ocijenila je da je lider SDA Sulejman Tihić izjavom da do ukidanja OHR-a "ne treba doći dok ne bude završena ustavna reforma, jer u suprotnom može doći i do sukoba", nastavio da radikalizuje odnose u BiH i da čak prijeti sukobima, ne bi li spoljnim pritiscima proveo Rezoluciju Kongresa SDA o povratku na Republiku BiH iz ratnog perioda.

"Tihićeva izjava nedvosmisleno ukazuje da SDA računa na podršku OHR-a i međunarodne zajednice u donošenju novog Ustav BiH", navodi se u današnjem saopštenju SDS-a.

SDS poziva SNSD i predsjednika ove stranke Milorada Dodika da ne učestvuju u bilo kakvim razgovorima koji se baziraju na, kako se navodi, takozvanom ''prudskom procesu''.

"SDS ultimativno traži od svih političkih faktora u Srpskoj da se pridržavaju Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o ciljevima i mjerama politike RS od 15.oktobra 2008. godine prema kojoj se razgovori o reformi Ustava BiH mogu voditi isključivo u institucijama sistema", dodaje se u saopštenju.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić izjavio je Srni da lider SDA Sulejman Tihić ima obavezu da spriječi sukobe i da indirektne prijetnje ratom, ukoliko OHR bude ukinut prije završetka ustavne reforme, nisu dobre i da neće naići na podršku.

"Obaveza Tihića je da spriječi sukobe i svoju odgovornost za eventualne sukobe ne može da prebacuje ni na koga drugog, a posebno ne na OHR. Njegova obaveza, obaveza lidera iz Sarajeva je da, ukoliko su već otvorili takvu temu, spriječe da se o bilo čemu takvom uopšte razmišlja", rekao je Ivanić, komentarišući Tihićevu izjavu da OHR ne treba da bude ukinut dok ne bude završena ustavna reforma, jer u suprotnom, kako je naveo, može doći i do sukoba čiji karakter nije moguće predvidjeti.

On je dodao da zabrinjava što ovakvi stavovi dolaze od lidera najveće bošnjačke partije, koji do skora nije upošte spominjao takvu mogućnost, nego je gradio imidž umjerenog i realnog čovjeka.

"Očito se vrše pripreme za nove izbore. Gospodin Tihić sada, nakon perioda kada mu je trebalo i kada je dobio podršku međunarodnih institucija kao umjeren i blag političar, očito želi da se pokaže kao tvrd, jer samo na toj osnovi može dobiti buduće izbore", ocijenio je Ivanić.

Lider PDP-a je potvrdio da je bilo nekih usmenih razgovora o tome da 9. i 10. jula u Francuskoj bude održan sastanak predstavnika osam političkih partija iz BiH, na kojem bi razgovarali o modalitetima promjene ustava BiH, ali da još ništa nije dogovoreno.

"To je za mene jedan neobavezujući sastanak, ukoliko uopšte bude održan. Koliko znam, još ništa nije dogovoreno, osim što je bilo usmenih naznaka", rekao je Ivanić.

Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz ocijenio je da je izjava lidera SDA Sulejmana Tihića u funkciji trajnog ostanka OHR-a i da potvrđuje namjeru o potrebi izazivanja sukoba u BiH s ciljem stvaranja unitarne BiH.

"To je prozirna namjera Tihića da pomalo prijetećim tonom upozori političare u RS da smanje svoje zahtjeve za ukidanjem OHR-a. Osim toga, imamo pouzdane informacije da dio bošnjačke političke elite govori o potrebi izazivanja sukoba u BiH, kako bi ostvarila cilj koji se zove unitarna BiH", rekao je Ćurguz Srni i precizirao da bi to bili sukobi po ugledu na Irak, odnosno da bi se išlo sa terorističkim napadima.

"Znamo da pripadnici ekstremnih bošnjačkih krila svakog vikenda vrše obuku, a oni su pod direktnom jurisdikcijom lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića i njegovih saradnika. Sada i Tihić priča istu priču, koju Silajdžić tajno plasira. Očito da je sprega u pitanju", ocijenio je Ćurguz.

On je podsjetio da RS federalnim političarima predlaže donošenje deklaracije o zabrani sile na ovim prostorima, čime bi svi otklonili sumnje u svoje namjere o izazivanju sukoba.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE