• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vidovdan-Krsna slava VRS

Svetom arhijerejskom liturgijom, parastosom za poginule borce i slavskim ručkom obilježena je krsna slava Vojske Republike Srpske - Vidovdan

 Vidovdan-Krsna slava VRS Izvor: MONDO

Sveta arhijerejska liturgija služena je u Hramu Hrista spasitelja u Banjaluci. Liturgiji i parastosu prisustvovali su načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, general Miladin Milojčić, bivši ministar odbrane RS i načelnih Generalštaba VRS, general Manojlo Milovanović, predstavnici boračkih kategorija i organizacija.

Vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije povodom Vidovdana služio je liturgiju u crkvi Uspenija presvete Bogorodice u Brčkom, uz sasluženje sveštenstva brčanskog Arhijerejskog namjesništva Srpske pravoslavne crkve.

Nakon liturgije, proslava Vidovdana je nastavljena litijom gradskim ulicama do spomenika Dobri Jovanoviću u velikom gradskom parku, gdje je obavljeno lomljenje slavskog kolača i služen parastos svim poginulim srpskim junacima od Kosovskog boja do danas.

Na putu do gradskog parka, litija je zastala kod Spomenika srpskim braniocima Brčkog, gdje je služena molitva za upokojene duše poginulih Srba u ovom posavskom gradu u minulom ratu.

Na zvorničkom Spomeniku 1080 boraca, poginulih u otadžbinskom ratu, danas su, povodom Vidovdana, položeni vijenci i cvijeće za sve srpske žrtve od kosovske bitke 1389. godine do danas.

Vijence i cvijeće položili su predstavnici opštinske Boračke organizacije, Opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, te delegacija ratnih vojnih invalida iz Zvornika.

"Okupljajući se kod ovog spomenika, poklanjamo se sjenima onih koji su dali živote za slobodu srpskog naroda u njegovoj dugoj istoriji od Kosovske bitke pa do odbrambeno-otadžbinskog rata", rekao je predsjednik Skupštine Boračke organizacije Zvornik Mile Vukadinović.

Vukadinović je naglasio da je dužnost srpskog naroda da poštuju sve žrtve, koje su neštedeći sebe, stvarale bolje sutra generacijama koje su dolazile iza njih.

On je dodao da je u tradiciji srpskog naroda da poštuje i obilježava datume koji ostaju u istorijskom sjećanju.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE