• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suđenje Glavašu u BiH?

Banjalučki advokat Predrag Radulović potvrdio da u BiH postoje krivične prijave za ratne zločine protiv odbjeglog hrvatskog generala.

 Suđenje Glavašu u BiH? Izvor: MONDO

U Tužilaštvu BiH dobro skrivena u nečijoj fioci već osam mjeseci stoji krivična prijava protiv hrvatskog generala Branimira Glavaša.

Prijava se odnosi na još 28 hrvatskih državljana za zločine počinjene na području Broda i Dervente u BiH tokom 1992. godine nad srpskim civilima , pišu beogradske "Večernje novosti".

U Tužilaštvu BiH "Novostima" je potvrđeno da postoji krivična prijava protiv Glavaša, ali "nisu htjeli da objasne kada bi on mogao biti priveden zbog saslušanja i zašto nakon skoro dva mjeseca, koliko je Glavaš u BiH, ova prijava nije javno objelodanjena".

Pozivajući se na nezvanične informacije u Tužilaštvu BiH, list navodi da bi ovo tužilaštvo ipak trebalo po hitnom postupku u narednih nekoliko dana da pokrene istragu protiv Glavaša, jer je pritisak međunarodne zajednice na Tužilaštvo u "slučaju Glavaš" ogroman.

List ističe da je krivična prijava protiv Glavaša i drugih generala i ratnih političara iz Hrvatske predata Haškom tribunalu u maju 2002. godine, a u septembru 2008. godine vraćena je u Tužilaštvo BiH, nakon što su istražioci Haškog tribunala sproveli istragu i utvrdili da postoje elementi za podizanje optužnice.

Sva dokumentacija je u septembru prošle godine ustupljena Tužilaštvu BiH na dalje procesuiranje, ali još nije ništa urađeno.

Banjalučki advokat Predrag Radulović potvrdio je za "Novosti" da krivične prijave protiv Glavaša za zločine nad srpskim civilima na području Broda i Dervente iz 1992. godine definitivno postoje i da ih je on lično pisao.

"Ja sam lično napisao i podnio krivičnu prijavu u kojoj se spominje i Branimir Glavaš, a u saradnji sa porodicama poginulih i nestalih civila opštine Brod. To se desilo u maju 2002. godine", naveo je Radulović.

On je dodao da krivična prijava ima 670 stranica i oko 5 000 raznih dokumenata, a u uvodnom dijelu prijave jasno se navodi uloga rukovodstva Hrvatske i njihovih generala, među kojima je i Glavaš, za zločine na području Broda i Dervente.

U krivičnoj prijavi, u kojoj se Glavaš nalazi na petom mjestu, navodi se da su osumnjičeni od broja A.1 do broja A. 29 bili ne samo inspiratori i organizatori zločina, već i naredbodavci, te da se ne može odvojiti odgovornost pojedinaca iz političkih struktura vlasti od odgovornosti izvršilaca zločina.

Ta su lica "svojim propagandnim istupima, otvorenim pozivanjima na linč građana srpske nacionalnosti, naređenjima i odobravanjima zločina, počinili su genocid, saučesništvo u genocidu, ubistvo, zločin protiv čovječnosti, istrebljenje, kršenje zakona i običaja ratovanja".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE