• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oslobađajuća presuda Feridu Hodžiću

Ferid Hodžić oslobođen je optužbi za zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Vlasenice

 Oslobađajuća presuda Feridu Hodžiću Izvor: MONDO

Sudsko vijeće donijelo je oslobađajuću presudu bivšem komandantu Teritorijalne odbrane /TO/ Vlasenica Feridu Hodžiću koji je optužen za zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima od maja 1992. godine do februara 1993. godine na području opštine Vlasenica, saopšteno je iz Balkanske istraživačke novinarske mreže (BIRN).

Predsjedavajući Sudskog vijeća Tihomir Lukes obrazložio je da su dokazi Tužilaštva BiH, koji govore o komandnoj odgovornosti optuženog Hodžića, bili "nejasni, zbunjujući i često konfliktni".

"Tužilaštvo nije pokazalo potrebni odnos `nadređeni – podređeni` između optuženog Hodžića i čuvara u logoru `Štala`, kao ni osoba koje su ulazile u taj logor i vršile zločine nad zatvorenicima i civilima. Stoga, Sud je donio jedinu moguću odluku oslobađajući Hodžića navoda optužbe", pojasnio je Lukes.

Prema njegovim riječima, nesporno je da je u tom periodu postojao logor "Štala" u kome su se nalazili srpski civili ali, kako je naveo, "Tužilaštvo nije iznijelo niti jedan dokaz kako je naređenje za zatvaranje lica u logor izdao Hodžić".

Lukes je dodao da, pri ocjeni izvedenih dokaza, Sud "nije bio stanju" uopšte da utvrdi pod čijom je komandom bio logor "Štala", te da li je u to doba na području Cerske, gdje se nalazio, postojala jedinstvena komanda.

"Jasno je da su neki svjedoci oslovljavali optuženog s `komandante`, ali je jasno da su i druge tako oslovljavali. Sud ne može utvrditi ko je bio vrhovni komandant na području Cerske – ako je to neko i bio – u vrijeme relevantno za optužnicu", zaključio je Lukes.

U optužnici se navodi da je Ferid Hodžić u periodu od maja 1992. godine do februara 1993. godine, kao komantant TO Vlasenica, naredio da se civili srpske nacionalnosti i ratni zarobljenici, pripadnici Vojske Republike Srpske, nezakonito liše slobode i zatvore u logor "Štala" u zaseoku Rovaši u opštini Vlasenica.

Srpski civili i ratni zarobljenici su u tom logoru sedam mjeseci držani u nehumanim uslovima i bili izloženi nečovječnim postupanju vojnika TO Republike BiH, navodi se u optužnici.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE