• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjednica PIK-a o situaciji u BiH

U Sarajevu je počeo sastanak Savjeta za provođenje mira (PIK).

 Sjednica PIK-a o situaciji u BiH Izvor: MONDO

Na sjednici PIK-a sa predstavnicima političkih stranaka, koji je večeras počeo u Sarajevu, biće sagledana trenutna situacija u BiH, a težište će biti na kašnjenju u provođenju ključnih reformi, raspodjeli državne imovine, te pokretne i nepokretne vojne imovine.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je prije sastanka, koji je počeo u 17.30 časova, da je BiH provela neke reforme i da je usvojeno za 50 odsto više zakona u odnosu na prošlu godinu.

Prije sjednice PIK-a lider stranke za BiH Haris Silajdžić rekao je novinarima da OHR treba ostati u BiH dok ne bude završeno sve što je predviđenoj Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Ne treba se više postavljati pitanje imovine koja je državna i priča o njenoj raspodjeli treba da se završi", rekao je Silajdžić i ponovio da je potrebno napraviti popis imovine koju treba upisati kao državnu imovinu BiH.

Prema njegovim riječima, treba jasno reći ko koči reformske procese u BiH da bi bili deblokirani.

Lider HDZ BiH Dragan Čović ocijenio je da OHR do kraja godine treba otići iz BiH zato što zemlja sa OHR-om nema perspektivu ka EU.

On je ocijenio da pojedninci u BiH koriste međusobnu svađu političara da bi se produžio mandat OHR-a.

Lider HDZ 1990. Božo Ljubić rekao je da očekuje produženje mandata OHR u BiH.

"Bojim se da bez ustavne reforme BiH nije u stanju ispuniti preostale ciljeve i uslove i to ću jasno reći na današnjem satanku", rekao je Ljubić i napomenuo da dok se ne završi reforma ustava, "OHR treba ostati u BiH".

Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je ranije da nema nikakva posebna očekivanja od sjednice PIK-a, jer su se i ranije, kako je naveo, uglavnom završavale kominikeom kreiranim u OHR-u, u koje se unose lični obračuni u BiH.

Dodik je ocijenio da je došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a i ukidanje funkcije visokog predstavnika i dodao da su političari u RS svjesni da ta odluka nije na njima, već na predstavnicima tog, kako je rekao, samoizabranog organa koji se zove Savjet za provođenje mira.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je ranije da od sjednice Savjeta za provođenje mira ne očekuje ništa posebno i dodao da ne vjeruje da će PIK biti zadovoljan stanjem u BiH.

"U odnosu na prošlu sjednicu, stanje je nešto i gore nego što je bilo. Da li će PIK usvojiti neke zaključke kojima će tražiti da nešto urade domaći političari ili će to zatražiti preko visokog predstavnika, ostaje da se vidi'', rekao je Tihić Srni.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira sjednicu nastavlja sutra, kada će se sastati sa članovima kolegijuma domova Parlamentarne skupštine BiH, a potom će iza zatvorenih vrata razmatrati napredak u ispunjavanjau uslova za tranziciju OHR-a, reformski program EU, te političku situaciju u BiH.

Zaključke dvodnevne sjednice Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira javnosti će sutra na konferenciji za novinare predstaviti visoki predstavnik u BiH, dok će supervizor za Brčko Rafi Gregorijan govoriti o superviziji u distriktu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE