• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Revizija ratnih vojnih invalida u FBiH

U FBiH biće privremeno obustavljena isplata naknada za ratne vojne invalide sve dok se ne okonča njihova revizija.

 Revizija ratnih vojnih invalida u FBiH Izvor: MONDO

Revizija ratnih vojnih invalida i porodica šehida i poginulih boraca, koji su pravo na naknadu ostvarili nakon 2004. godine, hitno mora biti urađena, poručio je u ponedjeljak  premijer Federacije BiH (FBiH) Mustafa Mujezinović, prenose "Nezavisne novine".

"Privremeno, dok ne bude okončana revizija, bit će obustavljena isplata njihovih naknada. Od ministra za boračka pitanja i ministra rada i socijalne politike očekujem da sastave svoje spiskove kako bismo identifikovali i one koji primaju duple naknade", kazao je premijer FBiH Mustafa Mujezinović, obraćajući se učesnicima sjednice Skupštine Saveza ratnih vojnih invalida BiH.

On je objasnio da revizijom Vlada želi da ustanovi ko zaista ostvaruje pravo na invalidnine i naknade.

S obzirom na to da je Vlada FBiH prošle sedmice odlučila kako će ukupan grant za ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca biti umanjen za 10 odsto kako bi BiH dobila pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda, Mujezinović je juče obećao da njihove naknade neće biti umanjene za 10 odsto.

Dodao je da FBiH nema rješenje za dobitnike najvećih ratnih priznanja. Predstavnici MMF-a, koji su kao uslov za odobravanje kredita od 1,2 milijarde evra zahtijevali kresanje javne potrošnje, zatražili su da Zakon o dobitnicima najvećih ratnih priznanja bude "poništen".

"Vlada FBiH je predložila ograničavanje naknada za rad u upravnim odborima. Potrebno je i privremeno ograničiti plate direktora preduzeća u većinskom vlasništvu FBiH. Posebnu pažnju treba da posvetimo civilnim žrtvama rata", rekao je Mujezinović, naglasivši da bi ovim mjerama trebalo da budu zadovoljeni zahtjevi MMF-a.

Zahid Crnkić, ministar za boračka pitanja FBiH, kaže kako je oko 20.000 korisnika steklo pravo na naknadu nakon 2004. godine.

"Medicinsko vještačenje neće ići tako brzo. Potrebna je najmanje godina da okončamo reviziju. MMF traži ukidanje Zakona o dobitnicima najvećih ratnih priznanja. Ne znam hoće li njihove naknade biti ukinute, jer predsatvnici MMF-a i Svjetske banke nikada o tome nisu htjeli govoriti", kazao je Crnkić.

Tokom rasprave na sjednici Skupštine Saveza RVI delegati su istakli kako 54.000 RVI iz budžeta povlači 119 miliona KM godišnje, a 16.000 korisnika beneficiranih penzija povlači 180 miliona KM. Nakon rasprave jednoglasno su usvojili sedam zaključaka.

Delegati su se usaglasili kako njihove naknade ne smiju biti umanjene bez obzira na rezultate revizije. Smatraju da zakon o reviziji ne smije biti usvojen bez saglasnosti RVI i porodica šehida i poginulih boraca, te da u komisijama za reviziju moraju biti predstavnici ovih kategorija.

"Neće biti odobrena ciljana revizija, čija je svrha smanjenje broja korisnika naknada za 10 odsto. Broj uposlenih u organima uprave do kraja godine mora biti umanjen za 20 odsto, zaključci Paralmenta FBiH iz aprila moraju biti realizirani, te Predsjedništvo Saveza RVI mora pratiti realizaciju svih zaključaka", istakao je delegat Mithad Hodžić.

Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH, koji je prisustvovao Skupštini Saveza RVI, poručio je kako budžet mora biti punjen, što je nemoguće ostvariti bez rada, ulaganja i investicija.

"Ako je kriza, onda je kriza za sve, a ne samo za neke. Moramo smanjiti naknade, paušale i druga primanja", dodao je Silajdžić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE