• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uzorak sa gripom u Institutu "Torlak"

Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske (RS) poslao je u Institut "Torlak" u Beograd uzorak od djevojke kojoj je potvrđen nalaz na novi grip.

 Uzorak sa gripom u Institutu "Torlak" Izvor: MONDO

Djevojka je prije nekoliko dana doputovala iz Južne Amerike i kojoj je na brzom testu potvrđen nalaz na novi grip H1N1, izjavila je portparol Instituta za zaštitu zdravlja RS Milka Mrđa.

"Najduže za dva dana očekujemo rezultate koje Torlak treba da uradi , odnosno nakon što Torlak uradi analizu, uzorak će biti poslat i u laboratoriju u London i kada dobijemo zvanične potvrde obratićemo se javnosti sa novim informacijama i zvaničnim rezultatima", rekla je Mrđa.

Ona je istakla da su najbitnije preventivne mjere - mjere lične higijene: redovno pranje ruku sapunom, respiratorna higijena, kao i pokrivanje nosa i usta kod kihanja i kašljanja.

Između ostalog, kao mjeru prevencije stručnjaci navode i izbjegavanje diranja očiju, nosa i usta, jer se i tako virus može prenijeti, ali i izbjegavanje kontakata sumnjivim ili sa već oboljelim osobama. Ne treba prilaziti mogućem oboljelom bliže od metar i po", rekla je Mrđa i dodala da je virus vrlo osjetljiv i da ga uništavaju sredstva za dezinfekciju, te da ne može dugo opstati van organizma.

U Banjaluci je registrovana prva osoba u RS za koju se sumnja da boluje od virusa gripa H1N1.Riječ o 24-godišnjoj djevojci koja je u Banjaluku doputovala iz Južne Amerike u posjetu porodici.
Djevojka je bila pozitivna na takozvani brzi tekst.

Djevojka je iz Južne Amerike doputovala 26. juna, a da nakon dva dana dobila prve blaže simptome, te je zatražila pomoć u Kliničkom centru Banjaluka.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić naglasio je na vanrednoj konferenciji za novinare da nema razloga za paniku, jer je riječ o gripu koji izaziva manji procenat smrtnosti, od sezonskog.

On je rekao da je Klinički centar na vrijeme nabavio dovoljnu količinu lijekova, testova i zaštitnog materijala i da će liječenje oboljelih, ako ih bude, biti besplatno, bez obzira na to da li imaju zdravstveno osiguranje.(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE