• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH po uzoru na Njemačku, Belgiju...?

Ambasador Švedske u BiH Bose Hedberg smatra da je perspektiva članstva BiH u EU moguća i sa entitetima sa izvjesnim stepenom autonomije.

 BiH po uzoru na Njemačku, Belgiju...? Izvor: MONDO

"Svi radimo pod pretpostavkom da je BiH izrazila volju da postane članica EU - za to je potrebno ispuniti određen broj uslova, a političari u BiH su ti koji treba da pokažu volju", rekao je Hedberg u intervju Srni, čija će zemlja od 1. jula preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom.

"Napredak ove zemlje mnogo zavisi od rješenja pitanja koja su vezana za prudski proces, za kojeg vjerujemo da će se nastaviti u većem obimu. Svjesni smo da postoje i neka neslaganja, ali ovih dana čujem da postoji nada za proširenje političkih razgovora sa početna tri na veću grupu političkih partija, što bi bio i logičan redoslijed", rekao je Hedberg

On je istakao da je filozofija EU da političari iz BiH moraju preuzeti više odgovornosti i da to najbolje mogu pokazati postižući kompromise i napomenuo da je interes, kako BiH tako i EU, da se ispune uslovi za tranziciju OHR-a.

Prema njegovim riječima, stav EU zasniva se na preptostavci da će političari u BiH početi raditi svoj posao umjesto da budu predmet bonskih ovlaštenja.

"Zato mi, prije svega mislim na Švedsku, nemamo toliko pozitivan stav u smislu nastavka upotrebe bonskih ovlaštenja. Što se god duže budu koristila to će teže biti za političare ove zemlje da preuzmu odgovornost", poručio je Hedberg.

Švedski ambasador je napomenuo da je budućnost BiH moguća i sa entitetima sa izvjesnim stepenom autonomije:"Tokom razgovora u Banjaluci često se pominju Njemačka, Belgija i Španija koje imaju pokrajine, odnosno regione sa visokim stepenom autonomije".

Govoreći o reformi Ustava BiH, Hedberg je rekao da to nije uslov za članstvo BiH u EU, ali da je ovoj zemlji potrebna reforma u smislu stvaranja efikasnijeg procesa donošenja odluka, te da se ispoštuje stav Venecijanske komisije u smislu zaštite ljudskih prava u izbornom sistemu BiH.

Kada je riječ o upućivanju aplikacije BiH za članstvo EU, ambasador Hedberg ističe da je na domaćim vlastima da odluče kada će to učiniti.

"Mi iz EU porodice, tu prije svega mislim na ministre inostranih poslova i visokog predstavnika Solanu, smo savjetovali da bi bilo preuranjeno aplicirati za članstvo prije nego što BiH načini dalji napredak u reformskim procesima ", rekao je Hedberg

On je napomenuo da će se - kada za to dođe vrijeme - aplikacija BiH za članstvo u Uniji tretirati prema ustaljenoj rutini i da će proći kroz redovnu tehničku proceduru.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u BiH, ambasador Hedberg smatra da su sredstva MMF stendbaj aranžmana svakako neophodna.

"MMF tretira BiH kao jedinstvenu i njihove uslove treba da ispuni cijela zemlja. Federacija BiH, nažalost, sada ima određenih problema, što će imati uticaja na cijelu BiH", rekao je Hedberg.

On je istakao da još ima vremena za ispunjavanje uslova MMF-a, izrazivši nadu da će FBiH u drugom pokušaju da ispuni uslove.

On se osvrnuo i na činjenicu da je parlament BiH nedavno usvojio, kako je rekao, "unilateralnu odluku koja se odnosi na zaštitu domaće proizvodnje".

"Nažalost to je urađeno iako postoje mehanizmi unutar CEFTE uz pomoć kojih je moguće riješiti te probleme. Nije dugo trebalo da Hrvatska reaguje na to i sada postoji potencijalni ali nepotrebni trgovinski sporovi među partnerima CEFTE", rekao je Hedberg.

Govoreći o ekonomskoj saradnji Švedske i BiH, ambasador Hedberg je rekao da su dvije velike kompanije - "Volvo" i "Erikson" već prisutne u BiH, kao i određen broj srednjih preduzeća.

On je ukazao na činjenicu da su najveći problemi za švedske investitore pravna neisigurnost u smislu upotrebe nekretnina i značajne birokratske prepreke za pokretanje preduzeća.

Ambasador Hedberg je naveo da proširenje EU, koje podrazumijeva zapadni Balkan i Tursku, ostaje među glavnim prioritetima šestomjesečnog švedskog predsjedavanja EU. " Mi smo tu da pomognemo, ali nećemo da budemo optuživani za zastoj u liberalizaciji viznog režima što zbog nejasnih političkih razloga nisu ispunjene tehničke pretpostavke", ističe Hedberg.

"Iako Švedska zagovara nastavak širenja EU, to ne znači da će na bilo koji način da spušta ljestvicu neophodnih uslova za članstvo u Uniji. Postoje kriterijumi i svaka zemlja će biti vrednovana prema zaslugama", poručio je Hedberg u intervjuu SRNI.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE