• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protiv Karadžića svjedoči 159 ljudi

Tužilaštvo Haškog tribunala namjerava da na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću sasluša 159 svjedoka.

 Protiv Karadžića svjedoči 159 ljudi Izvor: MONDO

Za više od polovine zatražene neke zaštitne mjere, saopštila je zastupnik optužbe Hildegard Uerc-Reclaf.
Ona je na statusnoj konferenciji precizirala da je, od 119 svedoka koliko je kontaktirano, troje pristalo na im se zaštitne mjere ukinu ili izmijene, 88 je izričito tražilo zaštitne mjere, dok su nekim drugim svjedocima zaštitne mjere ranije odobrene u drugim predmetima koji se vode u Tribunalu.

U odgovoru na pitanje pretpretresnog sudije Iana Bomonija o procjeni koliko bi moglo da traje izvođenje dokaza optužbe, iznesena je procjena o 490 sati, odnosno više od godinu dana, ukoliko se bude radilo po pet dana u sedmici, po četiri sata dnevno. Bonomi je apelovao na tužioce da svoj dokazni postupak učine što ekonomičnijim, inače vijeće neće moći da se bavi optužbama i za zločine u Srebrenici i u Sarajevu.

Povodom najava da će suđenje početi u septembru, Karadžić je ironično upitao da li se misli da septembar ove godine i da li je namjera da se radi "u dvije smjene", javlja dopisnik Srne iz Haga.

"Meni su potrebni mjeseci samo da pregledam sav materijal koji mi je dostavljen i zato bi bilo dobro da znam za koju godinu se planira suđenje. Što se tiče obima optužnice, pitam se kako se Tužilaštvo upustilo u tako obiman posao. Ovo je ogroman proces i trajaće godinama“, upozorio je Karadžić.

On je najavio da će, iako je američka vlada osporila da mu je Ričard Holbruk u julu 1996. godine obećao krivični imunitet ukoliko se povuče iz javnog života, nastaviti da insistira na kontatku sa zvaničnicima koji mogu da potvrde da je postignut taj sporazum.

Karadžićev tim još čeka na ranije zatraženi razgovor sa ministrom inostranih poslova Švedske Karlom Biltom. Prema Karadžićevim rečima, Bilt je „voljan da komunicira, ali je Švedska sada zauzeta preuzimanjem predsjedavanja Evropskom unijom“.

Karadžić: Tužilaštvo koristi metodu sačmara
Bivši predsednik Republike Srpske izjavio je na statusnoj konferenciji u Haškom tribunalu, da Tužilaštvo "nema slučaj" protiv njega i da zbog toga velikim brojem predloženih svjedoka pokušava da razvuče suđenje.

"Tužilaštvo nema slučaj protiv mene, i oni, da se tako izrazim, sada pokušavaju da pucaju sačmarom, ne bi li me nešto zakačilo. Prema broju svjedoka koji su predložili, trebalo bi da radimo u tri smjene pet dana u nedjelji", kazao je Karadžić pred sudskim vijećem.

Predsjedavajući sudskog vijeća Ian Bonomi rekao je da nije vjerovatno da suđenje počne prije septembra i dodao da će, ako to bude potrebno, sledeća statusna konferencija biti održana 22. jula.

Karadžić je takođe rekao da još čeka dodatne informacije od Ujedinjenih nacija oko navodnog dogovora između njega i američkog diplomate Ričarda Holbruka, dodavši da je sadašnji šef švedske diplomatije Karl Bilt voljan da po tom pitanju sarađuje sa njegovom odbranom.

Karadžić je 25. maja uputio Tribunalu podnesak u kome zahtijeva da optužnica protiv njega bude odbačena navodeći da mu je Holbruk obećao imunitet od krivičnog gonjenja ukoliko se bude povukao iz javnog života.

Stejt department, međutim, tvrdi da su SAD više puta jasno predočile da ne postoji nikakav sporazum o pružanju imuniteta Karadžiću od krivičnog gonjenja za ratne zločine, kao da ni Holbruk niti bilo koji drugi zvaničnik SAD nije bio u situaciji da Karadžiću ponudi takav imunitet.
(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE