• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ubrzati proces traženja nestalih

Od 30.000 ljudi, koji su nestali tokom posljednjeg rata, BiH još traga za 8.000 do 10.000 ljudi

 Ubrzati proces traženja nestalih Izvor: MONDO

Generalni direktor Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) Ketrin Bomberger rekla je da je u toku proteklog sukoba u BiH nestalo oko 30.000 ljudi, od čega je do danas zaključeno 18.000 slučajeva nestalih lica, dok se u BiH još traga za 8.000 do 10.000 ljudi.

Nakon informativnog sastanka u Banjaluci sa predstavnicima Udruženja nestalih lica iz RS, Bomberger je na konferenciji za novinare izjavila da ICMP kao i članovi porodica nestalih želi da se proces traženja ubrza.

Bomberger je navela da je zahvaljujući laboratoriji ICMP-a i korištenju DNK analize identifikovano oko 12.000 ljudi, napominjući da je 6.000 do 8.000 ljudi identifikovano prije početka primjene DNK analize u ovom procesu.

„U nekim slučajevima možda je došlo i do pogrešne identifikacije, kada je riječ o u slučajevima u kojima je identifikacija završena prije korištenja DNK analize“, naglasila je Bomberger.

Ona je rekla da postoje i slučajevi gdje su ekshumirani posmrtni ostaci koji ne pripadaju licima iz proteklog sukoba u BiH, već iz Drugog svjetskog rata.

„U spomen kosturnicama u Banjaluci, Nevesinju i Lukavici trenutno se nalaze posmrtni ostaci oko 600 osoba, za koje je ICMP dobio koštane uzorke na osnovu kojih su urađeni DNK profili, ali se ti profili ne podudaraju niti sa jednim uzorkom krvi koji se nalazi u našoj bazi podataka“, istakla je Bomberger.

Govoreći o primjeni Zakona o nestalim licima BiH, Bomberger je izrazila žaljenje što se taj zakon "u 2009. godini ne primjenjuje", zbog čega porodice nestalih lica ne mogu ostvariti neka svoja osnovna prava koja im taj zakon omogućava.

Ona je rekla da Međunarodna komisija za nestala lica pokušava da u saradnji sa porodicama nestalih podstakne vlasti u BiH na primjenu ovog zakona.

Bomberger je navela da je ICMP do danas iz RS dobio oko 2.200 koštanih uzoraka iz posmrtnih ostataka lica srpske nacionalnosti na osnovu kojih je, sa uzorcima krvi članova porodica nestalih lica, sačinjeno oko 1.400 izvještaja o DNK podudaranju, koji su poslati u RS.

„Sve dok se nastave praviti podjele u procesu traženja nestalih lica u BiH i dok ne postoji podrška Institutu za nestala lica BiH nikada nećemo pronaći sva nestala lica u BiH i vratićemo se u stanje mržnje", zaključila je Bomberger.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE