• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dogovorom i bez ucjena do reformi

Oštra reagovanja u Srpskoj na izjavu Visokog predstavnika da se reforma ustava mora provesti urgentno, u ovoj godini!

 Dogovorom i bez ucjena do reformi Izvor: MONDO

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik spreman je da učestvuje u razgovorima o ustavnim promjenama u BiH, ali  samo uz stav da je na tom planu moguće " minimalno uraditi“.

To bi se odnosilo, kazao je Dodik, na izbor članova Predsjedništva BiH, gdje bi se ukinuo tzv. nacionalni ekskluzivitet prilikoma izbora kolektivnog šefa države, a  moguće je i, kako je rekao,  povećanje broja poslanika u Domu naroda Parlameta BiH.

"Moguće je samo to, i ništa više“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Lider SDS-a Mladen Bosić smatra da do ustavnih promjena u BiH može da dođe isključivo dogovorom svih domaćih političkih strana u BiH, koje takav dogovor do sada nisu uspjele da postignu.

Bosić je naglasio da EU ustavne promjene ne postavlja kao uslov evropskih integracija.
Komentarišući izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da se ustavne reforme u BiH trebaju provesti još ove godine, Bosić je podsjetio da se takve ''priče visokih predstavnika u BiH čuju već deset godina''.

"Jasno je da EU ustavne promjene nije postavila kao uslov u daljim pregovorima, jer EU ima princip da se ne miješa u unutrašnju organizaciju i unutrašnje stvari zemlje'', izjavio je Bosić Srni.

Dodao je da je ''očigledno da visoki predstavnici u BiH pokušavaju pričom o neophodnosti pristupanju EU da nametnu drastične promjene ustava, odnosne Dejtonskog sporazuma''.

Lider SDS-a smatra da nema mjesta ni potrebe da RS pristaje na bilo kakve ucjene, zalažući se za to da i dalje treba razgovarati.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić takođe kaže da ustav BiH ne smije donositi pod pritiskom, a naročito ne pod pritiskom faktora izvan BiH.

"To znači da se mora ostaviti domaćim političarima i domaćim institucijama da donesu ustav onakav kakav će biti po volji građana BiH, a ne po volji nekih lobista i međunarodnih krugova'', rekao je Pavić Srni, reagujući na izjave visokog predstavnika Valentina Incka date u Beču o ustavnim reformama.

On smatra da se ustavne promjene ne mogu provoditi dok je BiH pod protektoratom i da je uslov za te promjene odlazak OHR-a i visokog predstavnika.

Vojno-politički analitičar iz Banjaluke Gostimir Popović smatra da predstavnici međunarodnih organizacija, uključujući i visokog predstavnika u BiH, veoma nervozno ispoljavaju žurbu za ustavnim promjenama u BiH, sa osnovnim ciljem da zaustave RS u njenom razvoju, samostalnosti i pozitivnom pristupu u regionu.

''Pitanje ustavnih promjena u BiH pokrenuto je na osnovu zahtjeva i lobija iz Sarajeva'', rekao je Popović.

Za očekivati je, procjenjuje, da će cijelo ljeto proći u znaku pritisaka na RS, dok se ključni udar na RS u tom pogledu očekuje za vrijeme održavanja vježbe NATO-a u Banjaluci ''Združeni napor'', gdje će se "demonstracijom sile zahtijevati od RS da se odrekne sama sebe".

''Žurba za ustavnim promjenama u BiH je vrlo opasna sitaucija, jer je očito da predstavnici međunarodnih organizacija i snaga nekome vraćaju dosadašnje dugove'', naglasio je Popović.

U okviru panel diskusije "BiH na raskršću, Dejtonski sporazum - blagoslov ili prokletstvo", visoki predstavnik je rekao da ustavne reforme moraju provesti "faktori u BiH", te da će on u tome pomoći i pružiti podršku.

"Prve reforme trebalo bi da se provedu još u ovoj godini", rekao je Incko, ukazavši da iduća godina zbog izbora neće biti povoljna za to.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE