• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akcija "Faraon": Pritvor za šest uhapšenih

Okružni sud u Istočnom Sarajevu odredio je pritvor za šest lica od ukupno 11 uhapšenih u policijskoj akciji "Faraon"

 Akcija "Faraon": Pritvor za šest uhapšenih Izvor: MONDO

U policijskoj akciji "Faraon", koja je okončana u srijedu, pronađeno je ukupno 213,05 grama opojne droge i to 39,6 grama heroina, 62,7 grama kokaina i 111,02 grama marihuane, od koje je veći dio holandskog porijekla pod nazivom "skank", saopšteno je iz Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

U saopštenju se navodi da se tokom akcije došlo do relevantnih saznanja da se jedan policijski inspektor Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo posredno može dovesti u vezu sa otkrivanjem načina vođenja akcije i postupaka posebnih istražnih radnji, kao "službene tajne" zbog čega je, po okončanju akcije, priveden i saslušan u svojstvu osumnjičenog.

"Prema tom inspektoru nisu preuzete nikakve druge mjere, jer za to nije bilo potrebe niti zakonskog osnova", navodi se u saopštenju.

Protiv sedam uhapšenih lica podnesen izvještaj zbog neovlaštene proizvodnje i prometa opojnim drogama i pomaganja u izvršenju krivičnog djela.

Akciju "Faraon" sprovelo je Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo u protekla dva mjeseca u saradnji sa Upravom Kriminalističke policije MUP-a RS i Odsjekom za sprečavanje proizvodnje i prometa opojnih droga - Sektor kriminalističke policije CJB-a Istočno Sarajevo.

Uspjeh ove akcije rezultat je izuzetno dobre i profesionalne saradnje Uprave kriminalističke policije MUP-a RS i Odsjeka za sprječavanje proizvodnje i prometa opojnim drogama CJB Istočno Sarajevo, uz značajnu podršku i korektnu saradnju MUP-a Kantona Sarajevo, navodi se u saopštenju.

IZ CJB-a Istočno Sarajevo saopšteno je da je jučerašnja policijska akcija "Faraon" jedna u nizu kontinuisanih aktivnosti koje je ovaj Centar provodio duži period, usmjerenih na razbijanje grupa koje su se bavile rasturanjem narkotika.

U saopštenju se podsjeća da je za posljednju godinu dana razbijeno pet takvih grupa na području opština Sokolac, Pale, Foča, Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže.

"Jedan broj lica, koji su bili članovi navedenih grupa, bio je povezan sa licima iz Kantona Sarajevo i kantona Goražde, kao i sa kriminogenim licima sa područja bivše Jugoslavije i zemalja zapadne Evrope", dodaje se u saopštenju i ističe da je njihov rezultat činjenica da na području CJB-a Istočno Sarajevo nema organizovanih kriminalnih grupa koje se bave rasturanjem narkotika, a da nisu procesuirane.

U dosadašnjim akcijama uhapšeno je 32 lica, izvršeno je 34 pretresa, te zaplijenjeno 483,7 grama heroina, 78,7 grama kokaina, 158,4 grama marihuane, 10 grama opojne droge "spid", 11 komada tableta "ekstazi" i 119 komada tableta medicinske droge "heptonan".

Iz CJB Istočno Sarajevo se ističe da pomenute aktivnosti nisu bile usmjerene na međunarodne tokove organizovanog kriminala, iako se za jednu od grupacija uspjelo dokazati da su prebacivali narkotička sredstva iz Makedonije i Kosova u zemlje zapadne Evrope, kao i sa ovih na prostore zemalja u regionu.

U saopštenju se naglašava da su navedene grupe bile usmjerene na mrežu dilera kojima su organizovano doturali drogu koju su kupovala lica sa područja koje pokriva ovaj centar.

Iz CJB-u Istočno Sarajevo navode da su zbog kontinuisanih akcija uvjereni da će biti smanjen priliv narkotičkih sredstava na područje koje pokriva što će možda i podići cijenu droge.

U saopštenju se dodaje da će CJB Istočno Sarajevo u narednom periodu, osim što će nastaviti aktivnosti koje su rezultirale zapljenom droge i hapšenjem, raditi u saradnji sa ostalim institucijama koje se bave prevencijom i zaštitom u borbi protiv narkomanije koja je globalno u porastu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE