• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta stranke misle o Inckovoj odluci?

Završene konsultacije predsjednika Rajka Kuzmanovića sa predstavnicima partija povodom odluke visokog predstavnika u BiH o zaključcicma.

 Šta stranke misle o Inckovoj odluci? Izvor: MONDO

Partije iz Republike Srpske (RS) koje su glasale za zaključke Narodne skupštine o efektima prenesenih nadležnosti sa RS na BiH smatraju da su stavovi iz Kominikea PIK-a i korišćenje bonskih ovlašćenja visokog predstavnika u BiH u vezi zaključaka neprimjereni i netačni i time neprihvatljivi za Srpsku.

"Partije iz RS koje čine apsolutnu većinu u Narodnoj skupštini smatraju da zaključci od 14. maja nisu antidejtonski ni antiustavni, niti su stranke prilikom njihovog usvajanja bile motivisane takvim namjerama. Partije ostaju pri stavovima iznesenim u zaključcima i djelovaće politički na osnovama ovih stavova", poručio je predsjednik RS Rajko Kuzmanović poslije današnjih završnih konsultacija sa predstavnicima političkih stranaka RS.

U zajedničkoj političkoj izjavi, koju su USAGLASILI predstavnici stranaka, naglašava se da nije bilo nikakve potrebe da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko koristi bonska ovlašćenja u slučaju zaključaka parlamenta RS.

U izjavi, koju je pročitao Kuzmanović, navodi se da partije odbijaju upotrebu bonskih ovlašćenja i traže od visokog predstavnika da ih se odrekne, osim onih kojima se ukidaju prethodne smjene i nametnuti zakoni, te da se što prije izvrši transformacija Kancelarije visokog predstavnika u specijalnu misiju EU.

"Partije će se dogovoriti kada će ovu temu uvrstiti u dnevni red Narodne skupštine i očekuju od Vlade RS da donese jasne stavove i odgovore na tvrdnje u odluci visokog predstavnika da stavi van snage ove zaključke", rekao je predsjednik Kuzmanović.

U izjavi se navodi da partije ostaju privržene putu BiH i RS ka evropskim integracijama i posvećene radu u skladu sa međunarodnim pravom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Dejtonski sporazum predstavlja obavezujući pravni okvir za BiH i partije će raditi u pravcu reformi koje su zasnovane na ovom sporazumu, poručili su potpisnici političke izjave.

Kuzmanović je kazao da je zaključeno da je trajni interes RS da očuva dejtonske ustavne strukture i nadležnosti koje imaju i država i entiteti.

On je istakao da su u tom smislu legitimna prava RS i njenih institucija da rade na provođenju ustavnih odredaba i načela na kojima se zasniva kompletna struktura BiH.

"Kroz sve dosadašnje konsultacije konstatovano je da zaključci nisu antiustavni, ni antidejtonski i da ne narušavaju suverenitet i integritet BiH, a naravno da štite ustavna prava RS", kazao je Kuzmanović.

Stranke koje su učestvovale u donošenju političke izjave potvrdiće ove stavove na organima svoje partije.

Političku izjavu na današnjem sastanku kod predsjednika RS USAGLASILI su predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, PDP-a Mladen Ivanić, SP-a Petar Đokić, potpredsjednici SDS-a, DNS-a i SRS-a RS Borislav Bojić, Nedeljko Čubrilović i Miodrag Deretić, i predstavnik DP-a Momčilo Novaković.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE