• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obustavljen Zakon o zaštiti domaće proizvodnje

Ustavni sud BiH privremno je obustavio primjenu Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u okviru Sporazuma Cefta.

 Obustavljen Zakon o zaštiti domaće proizvodnje Izvor: MONDO

Ustavni sud usvojio je zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilije Filipovića, kojim se traži donošenje privremene mjere kojom bi bila obustavljena primjena Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u okviru Sporazuma Cefta.

U saopštenju Ustavnog suda BiH navodi se da će ova mjera ostati na snazi do donošenja konačne odluke Ustavnog suda u ovom predmetu.

Filipović je 30. juna uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za osporavanje Zakona o zaštiti domaće proizvodnje, dan prije početka njegove primjene na Hrvatsku i Srbiju.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH smatra da je zakon o zaštiti domaće proizvodnje suprotan i Ustavu i Srednjoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (Cefta9, kao i nekim odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je BiH zaključila u Luksemburgu u junu prošle godine.

Zakonom se uvode carine na proizvode od mesa i mlijeka, voće, povrće, piće i alkohol, te još neke proizvode koji se bescarinski uvoze iz susjednih država.

Donošenju takvog zakona protivili se Hrvatska ali i delegacija Evropske komisije u BiH.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je Srni da potpuno odobrava "razumnu odluku Ustavnog suda BiH" o privremenom stavljanju van snage Zakona o zaštiti domaće proizvodnje.

"Mi smo i očekivali da će doći do toga da Ustavni sud BiH ospori primjenu ovog zakona, koji je krajnje štetan za domaće potrošače i zato u potpunosti odobravmo odluku ovog suda", rekao je Gluhaković.

Ističući da je Srbija već uvela, a da ima informaciju da je i Hrvatska na putu da uvede kontramjere prema BiH, Gluhaković je konstatovao da je nedopustivo da se zbog raznih nesmotrenosti u odlučivanju, posljedice toga "prelamaju preko leđa" potrošača i građana RS i BiH.

Gluhaković je podsjetio da je Vlada RS upozoravala da Zakon o zaštiti domaće proizvodnje neće donijeti ništa dobro, niti koristi stanovništvu i potrošačima na ovim prostorima.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE