• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Dobrovoljačka”. Potjernice povukli zbog SAD?

Interpol u Lionu je na insistiranje i lobiranje SAD donio odluku o ukidanju "crvenih potjernica", prenosi Blic.

 “Dobrovoljačka”. Potjernice povukli zbog SAD? Izvor: MONDO

Potjernice je raspisao Beograd protiv grupe državljana BiH osumnjičenih za zločin nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj 1992. godine, u Sarajevu.

"Odluka je donesena na zvaničan zahtjev predstavnika BiH, ali ona ne bi bila takva da nije imala podršku predstavnika SAD koji su je i izdejstvovali", kaže izvor "Blica" u tekstu pod naslovom "Amerika je zaštitila zločince iz Dobrovoljačke ulice".

List "Danas" piše da je Interpol obustavio potjernice još prije 15 dana i da je Srbija ponudila da uskoro bude organizovan bilateralni sastanak na kojem bi se, kako se saznaje, otvoreno razgovaralo o potjernicama, a očekuje se da sastanku učestvuju i predstavnici Interpola u Beogradu, Sarajevu i Lionu.

"Večernje novosti" u tekstu pod naslovom "Interpol sakrio dželate" navode da je ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović spasio "dželate iz Dobrovoljačke".

"Ovom rečenicom se može opisati zašto su ukinute Interpolove poternice protiv 19 državljana BiH, koje je raspisala Srbija zbog napada na kolonu JNA 2. maja 1992. godine kada je ubijeno 42, ranjeno 73, a uhapšeno 215 ljudi", pišu "Novosti".

Portparol Ministarstva bezbjednosti BiH Milada Dreca potvrdila je za ovaj list da se Sadović angažovao da ospori potjernice bez konsultacija sa Savjetom ministara BiH i parlamentom BiH, jer je nadležnost tog ministarstva saradnja sa Interpolom.

Prema njenim riječima, presudno je bilo to što je Sadović generalnom sekretaru Interpola Ronaldu Noblu pokazao dokument, u kojem se, kako je rekla, vidi da je Karla del Ponte, tadašnji glavni tužilac Haškog tribunala, ovaj slučaj vratila u nadležnost BiH i za pojedine osobe sa liste dala saglasnosti "B" i "C", što znači da nema dokaza protiv njih, odnosno da je potrebna dodatna istraga.

Iz kabineta generalnog sekretara Interpola Ronalda Nobla nisu htjeli da komentarišu obustavljanje potjernica, navodeći da "ne mogu da daju ništa više od onog što postoji u odluci".

Beogradski listovi podsjećaju da su prilikom napada na vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, okrivljeni radio-vezom izdavali naređenje: "Sva pokretna vozila neprijatelja uništiti! Pripremiti zapaljive smjese i sve paliti! Blokirati jedinicu i odmah po njima! Obarajte stabla da se ne mogu ni milimetra maknuti. Nema prilaza UNPROFOR-ovim vozilima dok predsjednik ne bude u Predsjedništvu. Odmah, odmah zarobiti sve! Neka sve jedinice koje su blizu Dobrovoljačke dejstvuju po ovoj vojsci!"

U napadu na kolonu JNA, koja se povlačila iz Sarajeva po ranijem dogovoru, učestvovale su jedinice Teritorijalne odbrane, Patriotske lige, Zelenih beretki, Specijalnih jedinica policije i druge.

Nema smetnji!

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović rekla je za “Politiku” da će Srbija u dopisu Interpolu poručiti da je Haški tribunal rekao da nema smetnji raspisivanju poternica u slučaju "Dobrovoljačka".

"I dalje je na snazi naredba našeg suda za raspisivanje potjernice. Važe i svi drugi akti suda i predmet je za nas i dalje aktivan", rekla je Malović.

Ejup Ganić, jedan sa liste osumnjičenih za zločin u Dobrovoljačkoj, rekao je za sarajevski Avaz da uopšte ne prati te informacije.

"Nemam ja na to nikakav komentar. Valjda je cijeli svijet shvatio šta Srbija hoće", rekao je Ganić.

Poslanik u Parlamentu BiH Bakir Izetbegović, sin osnivača SDA Alije Izetbegovića, izjavio da je "odluka Interpola da odbije srbijanske potjernice jako dobra".

"Sud BiH treba da procesuira sve ratne zločine koji su se dogodili u BiH", rekao je on.

Malović je napomenula da je za Srbiju neprihvatljiv prijedlog pravosuđa BiH da se ovaj predmet procesuira u zemlji čiji su državljani okrivljene osobe.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE