• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić i Ivanić obećali pomoć poljoprivredi

Autor SRNA

Ognjen Tadić i Mladen Ivanić danas su u Gradišci razgovarali sa predstavnicima Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske o podsticajima domaćoj poljoprivredi i novim sistemskim rješenjima u ovoj oblasti

 Tadić i Ivanić obećali pomoć poljoprivredi Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Želimo da sa predstavnicima Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske postignemo društveni i ekonomski sporazum s ciljem zaštite domaće proizvodnje. Nismo zadovoljni radom aktuelne vlasti u vezi sa ovim pitanjem, a kao pozitivan primjer navodimo značajne efekte koje je ostvario Mirko Šarović kao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH", rekao je Tadić.

Kandidat Saveza za promjene za člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić naveo je da je poljoprivreda veoma važna za cijelu Republiku Srpsku, jer od nje direktno ili indirektno živi 200.000 domaćinstava.

"Namjera nam je da iz budžeta za podsticaje u poljoprivredi izdvajamo šest odsto da bi se naša poljoprivreda mogla `sukobiti` sa jeftinim uvozom. Umjesto pravilnika o subvencijama, donijećemo zakone koji će važiti najmanje pet godina", rekao je Ivanić.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Mišo Maljčić ocijenio je da je stanje u agraru loše i da poljoprivrednici očekuju veće podsticaje i zaštitu domaće proizvodnje.

Na pitanje novinara upućeno Tadiću ko ga je dovezao u Gradišku na sastanak sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, kandidat Saveza za promjene za predsjednika Republike Srpske odgovorio je da ga je dovezao Mladen Nešković, nezavisni kandidat za predsjednika Srpske.

"Riječ je o vrlo poštenom i sposobnom čovjeku koji je razvio mrežu sprečavanja izborne krađe", rekao je Tadić.

Mediji su ranije objavili da će "SDS ući u izborne anale jer na predstojeće izbore izlazi sa tri kandidata za predsjednika Srpske", budući da se, osim Ognjena Tadića, kojeg je zvanično nominovao, za istu poziciju bore i članovi te stranke Mladen Nešković i Vladan Marković iz Istočnog Sarajeva.

Prema medijskim navodima, Nešković je Tadićev lični vozač, a Marković je kao tjelohranitelj pratio Tadića i poslanika SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Darka Babalja.

Izvor "Glasa Srpske" iz Saveza za promjene, u kojem je SDS najveća stranka, kaže da je cilj da se ta stranka kandidaturom Neškovića i Markovića "dočepa" što više mjesta u biračkim odborima kako bi mogli manipulisati u korist Tadića.

Članovi biračkih odbora imaju presudnu ulogu na biralištima, jer neposredno rukovode biračkim mjestom, brinu se da sve bude po pravilima i za tajnost glasanja, te evidentiraju rezultate glasanja, piše list.

SDS tvrdi da nije umiješana u malverzacije

Srpska demokratska stranka  saopštila je danas da "odbacuje sve insinuacije" RTRS-a, Novinske agencije Republike Srpske "SRNA" i "Glasa Srpske" o "bilo kakvoj umiješanosti u navodne malverzacije oko kandidata za predsjednika Srpske".

SDS ističe da kandidati za funkciju predsjednika Republike Srpske mogu biti svi građani Srpske koji ispune zakonom propisane uslove i da je za provjeru tih uslova zadužena Centralna izborna komisija.

"Prilikom svih prethodnih izbora su se prijavljivali razni kandidati koji su bili široj javnosti nepoznati. Motivi zbog kojih se prijavljuju kandidati su različiti i niko nema pravo da osporava bilo čiju kandidaturu koja je izvršena u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju SDS-a.

SDS navodi da će sve učiniti da "ovaj put spriječi evidentnu izbornu krađu SNSD-a, kao što je to bilo na izborima 2012. godine kada je bilo 9.500 nevažećih listića u Banjaluci ili oko 11 odsto svih birača koji su izašli na glasanje".

"Smatramo da treba mijenjati izborni zakon BiH s ciljem onemogućavanja zloupotrebe kandidatura i izbornih krađa kao što to vladajući SNSD godinama radi", navodi SDS i poziva građane da 12. oktobra izađu na izbore i tako daju svoj doprinos promjenama u Srpskoj.

Novinska agencija "SRNA" danas je prenijela pisanje "Glasa Srpske" da će "SDS ući u izborne anale jer na predstojeće izbore izlazi sa tri kandidata za predsjednika Srpske", budući da se, osim Ognjena Tadića, kojeg je zvanično nominovao, za istu poziciju bore i članovi te stranke Mladen Nešković i Vladan Marković iz Istočnog Sarajeva.

"SRNA" je prenijela navode "Glasa Srpske" da je Nešković Tadićev lični vozač, a da je Marković kao tjelohranitelj pratio Tadića i poslanika SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Darka Babalja.

"SRNA" je prenijela i da izvor "Glasa Srpske" iz Saveza za promjene, u kojem je SDS najveća stranka, kaže da je cilj da se ta stranka kandidaturom Neškovića i Markovića "dočepa" što više mjesta u biračkim odborima kako bi mogli manipulisati u korist Tadića.

Kandidati Saveza za promjene za predsjednika Srpske Ognjen Tadić i člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić danas su u Gradišci razgovarali sa predstavnicima Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske o podsticajima domaćoj poljoprivredi i novim sistemskim rješenjima u ovoj oblasti.

Novinari su tom prilikom u Gradišci pitali Tadića ko ga je dovezao u Gradišku na sastanak sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, na šta je on odgovorio da ga je dovezao Mladen Nešković, nezavisni kandidat za predsjednika Srpske, navodeći da je riječ o "vrlo poštenom i sposobnom čovjeku koji je razvio mrežu sprečavanja izborne krađe".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE