• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez kontramjera na zakon van snage

Srbija nije najavila kontramjere na odluku Suda BiH da van snage stavi Zakon o zaštiti domaće proizvodnje.

 Bez kontramjera na zakon van snage Izvor: MONDO

Ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović kaže da nakon odluke Ustavnog suda BiH o privremenom stavljanju van snage Zakona o zaštiti domaće proizvodnje BiH unutar Sporazuma Cefta neće biti ni kontramjera njegove zemlje.

"Mogu pretpostaviti da, ako se Zakon ne primjenjuje, nema smisla ni primjenjivati mjere", rekao je Spasović za sarajevski "Dnevni avaz", podsjetivši da Srbija nije ni najavljivala kontramjere, već politički dijalog kojim će se riješiti ovo pitanje.

Navodeći da je odluka Ustavnog suda bila očekivana, ambasador Srbije je istakao da bi od ovog zakona najteže posljedice imala BiH, zbog kršenja Cefte, sporazuma koji predstavlja svojevrsnu ulaznicu u EU.

Ambasador Hrvatske u BiH Tonči Staničić pozdravio je odluku Ustavnog suda BiH o privremenom stavljanju van snage Zakona o zaštiti domaće proizvodnje BiH.

"Kakva će biti konačna odluka Suda i da li će biti na liniji privremene mjere, vrijeme ćr pokazati", rekao je Staničić i ponovio ranija upozorenja da pomenuti zakon ne donosi nikakvu korist BiH, već samo štetu.

Usorac: Odluka Ustavnog suda na štetu poljoprivrednika

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Vladimir Usorac smatra da će odluka Ustavnog suda BiH izazvati veliku štetu poljoprivrednim proizvođačima u BiH.

"Ta odluka je usporila ono što je već bilo na vidiku, a to je da su susjedne zemlje potpisnice Cefte bile spremne za razgovor, iako mi ne vidimo o čemu bi mogli da razgovaramo, osim da se u punom kapacitetu primjenjuje Cefta", rekao je Usorac.

On je naveo da su se poljoprivredni proizvođači iz RS nadali da će Zakon o zaštiti domaće proizvodnje u okviru Sporazuma Cefta natjerati susjedne zemlje da u cjelosti primjenjuju Sporazum Cefta, a ne da vrše diskriminaciju, kao do sada.

"Mi ćemo zatražiti sastanak sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom, kako bismo mu objasnili gdje su poljoprivredni proizvođači ugroženi, te da on preduzeme odgovarajuće mjere u ovoj državi", istakao je Usorac.

Ustavni sud BiH u petak je privremeno van snage stavio zakon kojim su uvedene carine na uvoz prehrambenih proizvoda iz susjednih zemalja, što je suprotno sporazumu Cefta, na osnovu kojeg je ova razmjena oslobođena carina.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE