• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Gradićemo sa Srbijom elektrane na Drini

Republika Srpska i Srbija gradiće na Drini, od Foče do Bijeljine sistem hidroelektrana, najavio je premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

 Dodik: Gradićemo sa Srbijom elektrane na Drini Izvor: MONDO

Dodik , međutim, nije precizirao kada će početi realizacija tog projekta.

"Mi smo objavili da želimo da integrišemo određene funkcije naših (Srbije i RS) elektroenergetskih sistema i jedan od tih segmenata integracije je zajednička izgradnja sistema hidroelektrana na Drini", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, trenutna finansijska kriza može da odloži realizaciju tog projekta pošto je potreban i strateški partner.

"S rukovodstvom Srbije sam prije desetak dana razgovarao kako gradnju intenzivirati i saglasni smo da, pored elektroprivreda Srbije i RS, potražimo još jednog partnera koji bi s nama gradio. Ideja je da mi damo prava, a da taj partner bude dovoljno sposoban da na finansijskom tržištu obezbjedi novac za izgradnju, uz određenu podjelu vlasništva i dionica", kazao je Dodik.

Odluka o tome "kako ići na Drinu" već je donešena - "ide se zajedno", dodao je premijer RS, podsjećajući na propali projekta gradnje Buk Bijele koji je zahtjevao potapanje dijela kanjona Tare.

"Stajali smo zbog Vlade Crne Gore koja je ranije odlučila da se ne dozvoli potapanje kanjona Tare. U međuvremenu su slali signale da bi to moglo da se promijeni zbog teške energetske situacije u samoj Crnoj Gori. Tek prije mjesec dana definitivno su rekli da ostaju pri prvobitnoj odluci što nas dovodi u situaciju da možemo da uđemo u projektovanje", izjavio je Dodik.

Kako je naglasio, ranije urađeni projekat za Buk Bijelu je postao nepotreban jer više nema mogućnosti gradnje te velike hidroelektrane.

Drina ima veliki energetski potencijal, a gradnja novog sistema podrazumjeva i rekonstrukciju postojećih hidroeletrana Bajina Bašta i Višegrad i njihovo integrisanje u novi sistem.

Dodik je podsjetio da RS jedina u regionu ima višak električne energije i naveo da može sačekati sa realizacijom projekta.

Zahvaljujući toj prirodnoj pogodnosti, cijena električne energije u RS niža je za 35 odsto nego u Federaciji BiH, a 45 odsto manja nego u Hrvatskoj.

Cijena električne energije u Republici Srpskoj iste su za privredu i građane.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE