• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Uskraćena prava ženama žrtvama rata

Autor SRNA

Kandidat Saveza za promjene za predsjednika RS Ognjen Tadić rekao je da će zajedno sa Udruženjem žena žrtava rata inicirati promjenu Zakona o civilnim žrtvama rata.

Tadić je rekao danas da će zajedno sa Udruženjem žena žrtava rata inicirati promjenu Zakona o civilnim žrtvama rata, jer žrtve zlostavljanja u ratu sada ne mogu ostvariti svoja prava ako se nisu prijavile prije 31. decembra 2007. godine.

Tadić je naglasio da nesreće koje su se desile članicama Udruženja žena žrtava rata nikad ne smiju da se ponove i da ni u jednom momentu javnost i institucije Srpske ne smiju da zaborave na potrebu i značaj da se sazna istina i da budu kažnjeni odgovorni za zlostavljanje žena u ratu.

"Upoznao sam se danas sa problemima koje imaju članice ovog udruženja i posebnu pažnju obratio na prava za koja su one uskraćene", rekao je Tadić novinarima nakon sastanka sa predstavnicama Udruženja žena žrtava rata.

Tadić je istakao da Zakon o civilnim žrtvama rata ima jedno neprihvatljivo ograničenje, a to je da žrtve zlostavljanja u ratu ne mogu ostvariti svoja prava ako se nisu prijavile prije 31. decembra 2007. godine.

"Zato ćemo zajedno sa ovim udruženjem podnijeti inicijativu za promjenu Zakona o civilnim žrtvama rata", rekao je Tadić.

Tadić je rekao da članice Udrženja žena žrtava rata imaju i brojne statusne probleme koji su u vezi sa njihovom smanjenom sposobnošću da se snađu u društvu u ovako teškoj ekonomskoj situaciji.

"Ono što ih najviše boli jeste različitost u njihovom tretmanu u Republici Srpskoj i načinu kako se tretiraju žene žrtve rata u Federaciji BiH, koje imaju veću pomoć", rekao je Tadić.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković-Rajilić rekla je da mnogo žena žrtava rata ima zdravstvene probleme, da nemaju pravo na olakšice pri liječenju i da više od 90 odsto žena žrtava rata u Srpskoj nema drugih primanja osim minimalne socijalne pomoći.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE