• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministri EU u ponedeljak i o Kosovu

Unija spremna na nastavak saradnje sa Srbijom, ali procenjuje da Beograd trenutno ima druge prioritete.

 Ministri EU u ponedeljak i o Kosovu Izvor: MONDO

Šefovi diplomatija Evropske unije će u ponedeljak u Briselu razmotriti situaciju na Kosovu nakon proglašenja nezavisnosti u Prištini i stanje vezano za nastojanje EU da u pokrajini razmesti pravosudno-policijsku misiju, čiji su delovi morali da se povuku sa severa Kosova.

Kako su novinarima preneli zvaničnici Saveta ministara EU, sasvim je moguće da se šefovi diplomatija Unije, u široj raspravi o zapadnom Balkanu, osvrnu i na zbivanja u Srbiji, budući da je to vezano i za tok zbivanja na Kosovu.

Praktično svi partneri u EU imaju na umu potrebu da se nastavi saradnja sa Srbijom uz perspektivu sklapanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, mada "sada izgleda da u Beogradu trenutno imaju druge prioritete", rekao je funkcioner u Briselu.

Međunarodni diplomatski izvori su agenciji Beta preneli da su nadležni za zajedničku bezbednosno-odbrambenu politiku EU, koja je okvir za upućivanje misije na Kosovo, formirali "kriznu ćeliju" sa ciljem pripreme za razmeštanje misije Euleksa, koju su osporili vlasti u Beogradu i kosovski Srbi, i koja nije dobila zeleno svetlo SB UN.

Ta "krizna ćelija" pomno prati izjave i poteze vođa kosovskih Srba, tamošnjih verskih prvaka, poteze srpskih policajaca i sindikata železničara, kao i politiku Beograda, kao i međunarodnih činilaca, posebno Rusije.

Jedan visoki funkcioner slovenačkog predsedništva EU je saopštio da "Evropska unija veoma pažljivo prati situaciju na Kosovu i tamo sprema svoju misiju".

Zvaničnik predsedavajućeg Unije je dodao da će se rasprava voditi u svetlu konstatacije ministara evropske dvadesetsedmorice da će svaka zemlja članica EU odlučivati o svojim budućim odnosima s Kosovom, u saglasnosti s nacionalnom praksom i međunarodnim pravom.

Evropski ministri će u raspravi ponoviti rešenost EU da odigra vodeću ulogu u obezbeđivanju dugoročne stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Takođe će podvući "rešenost da pruže punu i istinsku podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana".

U pripremljenim zaključcima zasedanja će jedino posebno biti pozvane vlasti Bosne i Hercegovine da učine "dalje napore kako bi se obezbedilo brzo i efikasno ispunjavanje svih nužnih uslova za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju" EU-BiH.

Evropski ministri će "primiti na znanje" da je Savet za primenu mira u BiH odlučio da produži mandat visokom predstavniku za Bosnu Miroslavu Lajčaku sve dok se "ne steknu nužni uslovi i ispune ciljevi" koji bi omogućili prestanak funkcije tom međunarodnom izaslaniku.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE