• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Entitetska tužilaštva ne kriju podatke

Tvrdnje predsjednika Suda BiH Meddžide Kreso da entitetska tužilaštva kriju podatke o predmetima ratnih zločina nisu tačne.

 Entitetska tužilaštva ne kriju podatke Izvor: MONDO


Ovo je stav predstavnika okružnih tužilaštava u Republici Srpskoj.

Kreso je u autorskom tekstu za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) navela i da "postoje paralelne istrage protiv istih osoba za iste ratne događaje na entitetskom i na državnom nivou".

Ustvrdila je i da "stvaranje baze podataka Tužilaštva BiH u vezi sa predmetima ratnih zločina još nije završeno zbog nedostavljanja neophodnih podataka od entitetskih tužilaštava".

"Nije tačno da Okružno tužilaštvo u Bijeljini krije podatke o predmetima ratnih zločina. Upravo je ovo tužilaštvo dostavilo Tužilaštvu BiH spisak lica prijavljenih za ratne zločine, u svim predmetima koji su vođeni u ovom tužilaštvu", navedeno je u pisanoj izjavi službenika za odnose sa javnošću Okružnog tužilaštva Bijeljina Danke Prodanović.

Ona je navela da je bijeljinsko Okružno tužilaštvo tražilo na sastancima da se što prije formira baza podataka da se ne bi vodile paralelne istrage, piše "Glas Srpske".

"Poznato je da susjedna tužilaštva vode postupke sa područja mjesne nadležnosti ovog tužilaštva, najavljuju i podižu optužnice", stoji u dopisu Prodanovićeve.

Služba za informisanje Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo ističe da je Sudu BiH i Ministarstvu pravde dostavljeno sve što je potrebno.

U dopisu je navedeno da su u tom tužilaštvu "uvjereni da se vode paralelne istrage na svim nivoima", iako, kažu, takvih podataka nemaju.

Službenik za informisanje Okružnog tužilaštva Doboj Slobodanka Lukić navodi da je to tužilaštvo Ministarstvu pravde BiH i Tužilaštvu BiH dostavilo popis svih predmeta za krivična djela ratnog zločina.

Portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić kaže da, koliko ona zna, nema problema u dostavljanju predmeta.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da su tužilaštva i ranije dostavljala predmete ratnih zločina i da je međusobna saradnja bila i ostala dobra.

On je dodao da postoji teoretska mogućnost vođenja paralelnih istraga, jer su predmeti bili od Haškog tribunala do nižih nivoa, ali da to nije pravilo.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE