• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štrbac iznenađen obustavljanjem potjernica

Šef "Veritasa" iznenađen odlukom Generalnog sekretarijata Interpola u Lionu da obustavi potjernice u slučaju "Dobrovoljačka".

 Štrbac iznenađen obustavljanjem potjernica Izvor: MONDO

Odlukom Interpola u Lionu o obustavljanju crvenih potjernica protiv grupe državljana BiH u slučaju ratnog zločina "Dobrovoljačka" u Sarajevu otvorena je Pandorina kutija u pogledu daljeg procesuiranja osumnjičenih za ratne zločine, organizovani kriminal i druga krivična djela, smatra šef Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac.

"Ukoliko postoje pravila Interpola prema kojima se potjernice mogu raspisivati samo uz prethodnu saglasnost države za čijim državljanom je raspisana potjernica, onda se ti isti aršini i principi moraju primjenjivati i važiti za sve države bivše Jugoslavije", izjavio je Srni Štrbac, komentarišući odluku Interpola u Lionu.

Štrbac kaže da to u praksi znači da sve zemlje, nastale na tlu bivše Jugoslavije, moraju tražiti da Interpol dobije njihovu saglasnost prije nego što raspiše potjernice, odnosno da se usprotive raspisivanju potjernica po uzoru na BiH koja je zatražila da se obustave crvene potjernice u slučaju "Dobrovoljačka".

Prema njegovim riječima, Srbi se i dalje širom svijeta hapse na osnovu interpolovih potjernica koje je za njima raspisala Hrvatska za navodno počinjene ratne zločine.

On je rekao da kao dugogodišnji pravnik i advokat nikada ranije nije čuo niti pročitao postojanje takvih pravila Interpola, ističući da je potpuno iznenađen takvom odlukom Generalnog sekretarijata Interpola u Lionu.

"Iznenađen sam takvom odlukom, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je Hrvatska za Srbima i bivšim pripadnicima JNA raspisala više od 1.200 međunarodnih interpolovih potjernica za navodno počinjene ratne zločine, a da prethodno niko nije tražio saglasnost Srbije, BiH, Makedonije ili neke druge države za raspisivanje potjernica za njima, jer većina ima dvojno državljanstvo ovih zemalja", naglasio je Štrbac.

Štrbac je rekao da je na osnovu interpolovih potjernica do sada uhapšeno više do 75 Srba od kojih je više od 20 izručeno u Hrvatsku.

On je zaključio da se protiv većine još vodi postupak od kojih je najznačajniji onaj protiv Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan.

Generalni sekretarijat Interpola donio je odluku prošle sedmice kojom su obustavljene "crvene potjernice", koje je raspisala beogradska kancelarija Interpola protiv državljana BiH u slučaju "Dobrovoljačka ulica".

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu navelo je da se prvi put susrelo sa objašnjenjem da se interpolove potjernice mogu raspisivati ukoliko za to postoji saglasnost zemlje čiji je državljanin lice koje se traži.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine raspisalo je međunarodne poternice za 19 osoba iz BiH zbog napada na kolonu bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine kada su ubijena 42 vojnika, a ranjena 73.

Među onima koje Srbija tereti za ovaj zločin su i bivši članovi ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, te general Jovan Divjak.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE