• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glavobolja zbog pasoša

Građani u RS ne mogu predati zahtjeve za izdavanje ličnih dokumenata zbog tehničkih problema u sistemu testnog izdavanja biometrijskih pasoša.

 Glavobolja zbog pasoša Izvor: MONDO

Iako je iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS najavljeno da će biti normalizovano izdavanje ličnih dokumenata, Banjalučani su uredno vraćani sa šaltera Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), uz obrazloženje da ne rade do daljeg.

Ovakve vijesti izazivale su ljutnju i psovke jer, kako kažu građani, većina njih sada mora odgoditi uplaćena ljetovanja, a glavobolju im zadaje i kašnjenje drugih dokumenata, piše "Fokus".

Stefan Stanković iz Banjaluke tako do daljeg mora čekati vozačku dozvolu, ali i odgoditi već planirano putovanje na more.

"Rekli su mi da ne znaju kad će početi s radom, što znači da od mora nema ništa još barem 15 dana", rekao je Stanković.

Direktor IDDEEA Siniša Macan rekao je da se rješavaju tehnički problemi u vezi sa postupkom izdavanja dokumenata po novom sistemu.

"Registracija vozila i registar novčanih kazni funkcionišu. Pasoši, JMB, prebivalište i boravište i lične karte integrisani su u jedan sistem i sa velikom količinom istorijskih podataka imaju određene probleme koji se rješavaju iz časa u čas'', naglasio je Macan.

On je naveo da se tehnički problemi u sistemu za testno izdavanje biometrijskih pasoša javljaju i otklanjaju, ali da više nema povratka i građani BiH će od iduće godine imati biometrijske pasoše, što je uslov za vizne olakšice.

Macan je za "Nezavisne novine" istakao da će svi biti na dobitku uz sigurniji i efikasniji sistem bez suvišne papirologije, te naglasio da je sistem u tehničkom smislu siguran, ali uz kontrolu ljudskog faktora.

"U ovom momentu imamo tehničke pretpostavke za sistem u kome je uvezano više od 150 institucija koje izdaju razne vrste ličnih dokumenata, odnosno 12 MUP-ova i više od 140 opština. Koristi se maksimalan nivo sigurnosti, koriste se biometrijski podaci i biometrijske provjere. Međutim, dokumenta će i dalje izdavati službenici i oni donose odluke, oni moraju biti kontrolisani i nadzirani", naglasio je Macan.

On je naveo da su u novom sistemu uvedeni svi mogući tehnički elementi sigurnosti, ali da je sam sistem siguran onoliko koliko je otporan na ljudski faktor koji ga koristi.

IDDEEA je u ponedjeljak saopštila da je počela izdavanje ličnih dokumenata po novom sistemu, kao i sistem registracije vozila kod nadležnih ministarstava unutrašnjih poslova, ali da se prilikom registracije vozila javljaju kraći zastoji, te da se prilikom izdavanja ličnih dokumenata javljaju tehnički problemi koji su posljedica novog načina rada i uvezanosti svih MUP-ova i opština u sistem.

Iz Agencije apeluju na građane da ne mijenjaju dokumente koji su još važeći, jer tako samo stvaraju nepotrebne gužve.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE