• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko razočarao RS, oduševio FBiH

Za prvih sto dana rada na poziciji visokog predstavnika u BiH, Valentin Incko razočarao Srpsku, zadovoljio Federaciju.

 Incko razočarao RS, oduševio FBiH Izvor: MONDO

U RS mu najviše zamjeraju na poništavanju zaključaka NS RS i to što je „poslušnik” službenika OHR-a, dok u FBiH smatraju kako je, uz uvažavanje realnih političkih odnosa u BiH, u prvih stotinu dana mandata zaradio pozitivnu ocjenu.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Milorad Živković kaže za „EuroBlic“ da je ipak nezahvalno porediti Inckov i rad njegovih prethodnika.

Takođe, smatra kako se mir i stabilnost u BiH mogu obezbjediti posredstvom specijalnog predstavnika EU, dok unutrašnji legitimitet i održivi razvoj mogu omogućiti samo domaći političari dogovorom i bez stavljanja bilo koga iz međunarodne zajednice na stranu jednog od tri naroda u BiH.

„Incko je pokazao želju za razgovorom i razvijanje partnerskih odnosa sa domaćim liderima i vjerujem da će kada se riješi nedobronamjernih eksperata i zamjenika u svom timu biti dobar u ulozi specijalnog predstavnika EU. Nadam se da će se to i veoma brzo desiti”, kaže za list Živković.

Za razliku od njega, lider SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Sulejman Tihić smatra kako je BiH i dalje neophodno prisustvo visokog predstavnika „jer postojeći ustavni sistem ne može da funkcioniše bez njega”.

„Pokušava da u dogovoru sa domaćim političarima rješava probleme i upozorava, a kad upozorenja ne koriste, onda upotrebljava bonska ovlašćenja, što je bio i slučaj u vezi s zaključcima NSRS. Uglavnom ima jednoglasnu podršku PIK, osim u jednom slučaju kada je Rusija izdvojila svoje mišljenje, kada je riječ o istim zaključcima“, ocijenio je Tihić.

Međutim, Tihićevu koleginicu iz Doma naroda Dušanku Majkić, Incko je uspio da razočara „jer više vjeruje pravnom odjelu OHR-a, nego što stiče vlastito iskustvo o problemima u BiH”.

Smatra i da se Incko služi stereotipom da su predstavnici RS uvijek krivi i da sluša „one kojima je stalo do toga da OHR ostane što duže u BiH sa svojim glomaznim aparatom koji će iznositi političke stavove.

„Čovjek koji dolazi iz zemlje sa visokim demokratskim standardima nikada ne bi mogao da poništi nešto je usvojio parlament. Njegovi govori liče na govore svih dosadašnjih visokog predstavnika”, ocjenjuje Majkićeva.

U Centru civilnih inicijativa takođe smatraju da se Incko po dolasku u BiH susreo sa problemom „poljuljanog” povjerenja od strane PIK-a, ali da je u prvih stotinu dana rada uspio da obezbijedi značajniju podršku. Međutim, turbulentno političko stanje u BiH, kažu, baca sjenu i na rad visokog predstavnika i na ono što se od njega može očekivati u narednom periodu.

„U ovoj priči ključno je šta rade domaći političari. Teško je govoriti ili suditi o radu Valentina Incka u proteklih stotinu dana, a ne uzeti u obzir katastrofalne poteze koje vuku domaće političke elite koje generišu krizu i odustaju od rješavanja prioritetnih problema. Tako OHR postaje alibi za njihovo nepovlačenje poteza i nebavljenje poslom zbog koje su izabrani. Bojim se da će i za 200 dana biti ista priča”, zaključuje predstavnik CCI Adis Arapović.

„Valentin Incko je do sada dobro odrađivao svoj posao, ako se ima vidu da su neki zvaničnici EU prilično blijedo posmatrali njegovu poziciju i nastojali da što je moguće manje koristi ovlašćenja koja su mu na raspolaganju. Očekujem da će u narednom periodu povlačiti konkretnije poteze i sankcionisati političare i stranke koje evidentno krše Dejtonski sporazum”, kaže za isti list potpredsjednik RS Adil Osmanović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE