• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aligrudić i Pajtić o krizi u koaliciji

Aligrudić: Izlaz iz krize je da EU kaže gde su granice Srbije. Pajtić: Krizu ćemo prevazići ako DSS-NS odbace rezoluciju SRS.

 Aligrudić i Pajtić o krizi u koaliciji Izvor: MONDO

Potpredsednik DSS Miloš Aligrudić izjavio je da je jedan od izlaza iz krize vladajuće koalicije da EU "jasno kaže gde vidi granice Srbije", dok je potpredsednik DS Bojan Pajtić ocenio da je "jedini pravi izlaz" da DSS odustane od podrške rezoluciji radikala o zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije u odnosima sa međunarodnim organizacijama, posebno sa EU.

U "sučeljavanju" sa Pajtićem, za "Večernje novosti", Aligrudić je rekao da "ako Oli Ren odgovori da poštuje međunarodno priznate granice naše države, spora u Srbiji više neće biti i nastavljamo integracije sa Briselom".

Aligrudić je kao "zamenu teza" ocenio optužubu DS da DSS prihvatanjem rezolucije SRS udaljava Srbiju od Evrope.

"To je neistinita zamena teza. EU nam perfidno postavlja uslov - ako hoćemo da pristanemo na integracije, moramo da zaboravimo na Kosovo i Metohiju.

DS ovih dana pokazuje da je spreman na ispunjavanje tog uslova. Kosovo je prvi princip ove vlade i ne može mu se nijedan drugi pretpostaviti", kazao je Aligrudić.

Na pitanje šta je suština sukoba unutar vlade, Aligrudić je kazao "to što DSS i NS traže da EU odgovori samo poštuje li našu državnu teritoriju kada žele partnerstvo sa nama".

"DS i G 17 plus smatraju da je to nebitno, a mi smo sigurni da je to minimalno pitanje da bismo kao zemlja opstali i da bismo nastavili borbu za očuvanje našeg Kosova i Metohije", rekao je Aligrudić.

Pajtić je ocenio da bi rezolucija o Kosovu mogla bi da ima pogubne posledice po opstanak Srbije, jer postavlja nemoguće uslove EU, a to je da se zajednica od 27 država izjasni o statusu Kosova, iako se zna da EU nema takvu nadležnost.

"Rezolucija je besmislena, pošto većina članica EU još nije priznala nezavisnost Kosova, a neke su najavile da to neće ni učiniti. Postavljanje nemogućeg uslova znak je da su se SRS, DSS i SPS opredelili za antievropski put, oglušujući se, pri tom, o volju građana.

Naravno da niko odgovoran u Srbiji neće priznati nezavisnost Kosova, ali ne želimo ni da uskratimo evropski put Srbiji", kazao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, "jedini pravi izlaz" iz krize je "da DSS odustane od te rezolucije jer njen partner u Vladi nije SRS, već DS i G17 plus".

"Ta rezolucija nije samo direktno usmerena protiv budućnosti Srbije, već je na neki način uvredljiva za Španiju, Grčku i ostale članice koje ne priznaju nezavisnost Kosova. Po toj logici, trebalo bi da izađemo iz UN, OEBS, Saveta Evrope, jer su i tamo neke zemlje za, a neke protiv samostalnog Kosova", kazao je Pajtić.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE