• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BORS insistira na smjeni

Borci Srpske za smjenu Sadovića zbog potjernica, ali i Cikotića zbog šverca oružjem!

 BORS insistira na smjeni Izvor: MONDO

Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) zatražiće od Savjeta ministara BiH smjenu ministra bezbjednosti BiH Tarika Sadovića zbog njegovih nastojanja da amnestira odgovorne za zločine nad srpskim narodom u BiH.

Zatražiće smjenu i ministra odbrane BiH Selma Cikotića zbog šverca naoružanja i vojne opreme sa Gruzijom.

Predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz potvrdio je za Srnu da će BORS Savjetu ministara BiH uputiti pisani zahtjev za smjenu ministra Sadovića zato što je samoinicijativno zatražio od centrale Interpola u Lionu da suspenduje crvene potjernice u slučajevima "Dobrovoljačka" i "tuzlanska kolona".

"Sadović ovim na direktan način želi da amnestira odgovorne za zločine nad srpskim narodom", istakao je Ćurguz.

Obrazložio je da će BORS pisani zahtjev za smjenu ministra Cikotića uputiti zbog šverca naoružanja i vojne opreme iz BiH u Gruziju , ističući da je riječ o hiljadama metaka kalibra 14,5 milimetara , 62 minobacačke cijevi kalibra 82 i 120 milimetara, te oko 22.000 minobacačkih granata.

"Sadović i Cikotić u posljednje vrijeme negativno su se eksponirali u javnosti, i to, mimo kodeksa ponašanja kojeg propisuje Savjet ministara BiH", istakao je Ćurguz i dodao da bi predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić trebalo da pokrene pitanje odgovornosti Sadovića i Cikotića.

Ćurguz je podsjetio da je BORS uputio zahtjev za sastanak sa najvišim zvaničnicim vlasti RS i srpskim predstavnicima u zajedničkim organima BiH na kojem bi trebalo da bude zauzet jedinstven stav u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina počinjenih nad srpskim narodom u BiH i traženju nestalih lica.

"BORS smatra da je procesuiranje ratnih zločina počinjenih nad srpskim narodom i traženje nestalih jedno od najvažnijih pitanja za RS i da je odnos srpskih predstavnika u BiH prema tom pitanju trenutno potpuno neprihvatljiv", istakao je Ćurguz i dodao da to potvrđuju posljednji potezi Sadovića u centrali Interpola u Lionu.

Ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović pred Pravnim odjeljenjem Generalnog sekretarijata Interpola u Lionu pokrenuo je proceduru suspenzije potjernica u slučaju "tuzlanska kolona".

Riječ je o crvenim potjernicama, izdatim na zahtjev NCB Interpola Beograd za državljanima BiH Selimom Bešlagićem, Enverom Delibegovićem, Budimirom Nikolićem i Muhamedom Brkićem, koje Srbija tereti za ratni zločin i nedozvoljena sredstava ratovanja po Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije.

Generalni sekretarijat Interpola u Lionu početkom jula je na zahtjev Sadovića suspendovao "crvene potjernice", koje je raspisala beogradska kancelarija Interpola protiv državljana BiH u slučaju "Dobrovoljačka ulica".

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine raspisalo je međunarodne poternice za 19 osoba iz BiH zbog napada na kolonu bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine kada su ubijena 42 vojnika, a ranjena 73.

Među onima koje Srbija tereti za ovaj zločin su i bivši članovi ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, te general Jovan Divjak.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE