• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnice za krijumčarenje ljudima

Sud BiH potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH protiv sedam lica koja ih tereti da su se organizovano bavili krijumčarenjem drugih lica.

 Optužnice za krijumčarenje ljudima  Izvor: MONDO

Tužilaštvo BiH tereti Agana Kadušića (49), Zorana Bašića (45), Marinka Bašića (48), Anta Bašića (19), Davera Morinu (40), Fuada Dizdarevića (28) i Abedina Vesnića (46) da su krijumčarili lica preko teritorija Makedonije, Srbije, BiH, Hrvatske i Slovenije, a zatim dalje u zemlje zapadne Evrope.

U optužnici se navodi da su oni za ugovorene iznose u visini od 4.500 do 6.000 evra organizovali ilegalni prevoz i krijumčarenje državljana Turske, kroz BiH i dalje prema Hrvatskoj i Sloveniji.

Istragom je utvrđeno da su učestvovali u transportu većeg broja lica kojima se nakon ulaska u BiH gubi svaki trag, odnosno ne postoje dokazi da su legalno napustili BiH, već su ilegalno prokrijumčareni iz BiH.

Prema navodima Tužilaštva, optuženi su vršili niz pripremnih radnji u organizovanom krijumčarenju ilegalnih imigranata, njihovog transporta u BiH, ugovaranja primopredaje radi organizovanog ilegalnog prebacivanja u Sloveniju i dalje.

U ove radnje oni su na različite načine uključili više lica koja su učestvovala u izdavanju garantnih i poslovnih pozivnih pisama, prihvatanju i prevozu lica, smještaju, pripremanju potrebne dokumentacije, ulaznih viza za Srbiju, organizaciji prevoza i primopredaje lica na teritoriju BiH i Hrvatske.

Optuženi Kadušić, Zoran i Marinko Bašić i Daver Morina terete se da su učinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje lica, dok se Abedin Vesnić, Ante Bašić i Fuad Dizdarević terete za krivično djelo krijumčarenje lica.

Počinjena krivična djela, navodi se u saopštenju Tužilaštva, suprotna su odredbama Zakona o nadzoru i kontroli prelaska državne granice i Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu te Konvenciji i Protokolu UN protiv krijumčarenja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE