• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada sa rokom trajanja od godinu dana

Koaliciona vlada na čijem je čelu Vojislav Kostunica biće treća Vlada Srbije od povratka višestranačja 1990. godine koja nije navršila godinu dana.

 Vlada sa rokom trajanja od godinu dana  Izvor: MONDO

Prva vlada SPS-a, čiji je premijer bio Dragutin Zelenović, potrajala je od 11. februara do 23. decembra 1991. godine.

Radoman Božović bio je na čelu vlade od 23. decembra 1991. do 10. februara 1993. godine.

Vlada Nikole Šainovića trajala je 13 meseci - od 10. februara 1993. godine do 18. marta 1994. godine.

Mirko Marjanović bio je na čelu vlade u dva skraćena mandata - od formiranja vlade 18. marta 1994. godine, ali i posle izbora održanih 1997. godine, sve do pada Slobodana Miloševića u oktobru 2000.
godine.

Od oktobra 2000. do 25. januara u Srbiji je postojala prelazna vlada - sa koministrima iz SPS-a, SPO, DOS-a, a na njenom čelu je bio Milomir Minić.

Zoran Djindjić bio je premijer od 25. januara 2001. godine i izbora vlade DOS-a, do atentata 12. marta 2003. godine.

Zoran Živković bio je premijer do 3. marta 2004. godine, kada je Vojislav Koštunica izabran za predsednika manjinske vlade DSS-a, G17 plus i koalicije SPO-NS.

Odlazeća vlada DS-a, koalicije DSS-NS i G17 plus izabrana je 15. maja 2007. godine, posle gotovo četiri meseca od izbora i samo pola sata pre isteka zakonskog roka za formiranje.

Tokom pregovora dogovoreno je da vlada počiva na pet principa, odnosno da joj prioritetni zadaci budu borba za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, evropske integracije, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanje socijalne i ekonomske politike i saradnja sa Haškim tribunalom.

Tokom mandata vlade, 17. februara 2008. godine Skupština Kosova je jednostrano proglasila nezavisnost Kosova koju su odmah priznale SAD i vodeće evropske zemlje.

Kriza u okviru vladajuće koalicije nastala je zbog odluke koalicije DSS-NS da Srbija može da nastavi evropske integracije samo kao celovita država, u čijem je sastavu Kosovo i Metohija.

Odmah nakon formiranja Vlade odmrznuti su pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, a početkom decembra je taj sporazum parafiran.

Tokom 10 meseci trajanja vlade, nijedan haški begunac nije izručen Haškom tribunalu.

Vladu čine premijer Vojislav Koštunica, potpredsednik zadužen za evropske integracije Božidar Djelić, 22 ministra i jedan ministar bez portfelja.

Od 25 članova vlade, DS ima potpredsednika i 12 ministarskih mesta, DŠ-NS premijera i sedam mesta, a G 17 plus četiri ministarska mesta.

((www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE